latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:08 | Аутор: РТРС

Ухапшен амерички држављанин на граници са С.Корејом

Полиција Јужне Кореје ухапсила је америчког држављанина који је покушао да пређе преко границе у Сјеверну Кореју, саопштено је из јужнокорејског Министарства одбране.
Јужна и Сјеврена Кореја (фото: stratfor.com) -
Јужна и Сјеврена Кореја (фото: stratfor.com)

Американац је приведен након што је прешао границу цивилне контроле изван демилитаризоване зоне између Јужне и Сјеверне Кореје, која је успостављена 1954. године, како би се заштитиле војне операције у тој зони.

Јужнокорејска новинска агенција "Јонхап" пренијела је да је Американца разоткрио мјештанин локалног села, који га је пријавио оружаним снагама у пограничном подручју.

Американац /58/, чије име није објављено, јер је истрага у току, наводно је допутовао у Јужну Кореју прије три дана, а у Сјеверну Кореју је покушао да уђе "за потребе политике".

У одвојеном инциденту у демилитаризованој зони, сјевернокорејски војници су ранили једног саборца који је покушао да пребјегне у Јужну Кореју, у којој се тренутно налази на лијечењу, преноси АП.

Предсједник САД Доналд Трамп је прошле седмице намјеравао да посјети демилитаризовану зону, али су његову посјету спријечили лоши временски услови, због чега је хеликоптер америчког предсједника морао да се врати назад.

Извор: Срна