latinica  ћирилица
13/11/2017 |  18:42 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Измјене Изборног закона БиХ - за и против(ВИДЕО)

Представнички дом 15. новембра требало би да разматра Приједлог измјена Изборног закона БиХ.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Споран је начин избора делегата за Дом народа федералног парламента. Странке са сједиштем у Сарајеву противе се измјенама, по рецепту ХДЗ-а, јер, тврде, води подјели земље. Зато су СДА самостално, те СДП-е и ДФ заједнички, најавили своје приједлоге измјена изборног законодавства.

Без сумње, расправа, о измјенама Изборног закона у ПС БиХ претвориће се у предизборну трибину с које ће једни говорити о легитимном представљању народа, а други о етничкој подјели земље.

- Проблем у случају ХДЗ-овог изборног закона је што је и њима јасно да то неће проћи. Осим ако им СДА то пусти онда је то гурање у даље етничке торове у БиХ, каже Жељко Комшић, предсједник ДФ-а.

- Нема говора о било каквој подјели. До сада смо имали нелегитамне изборе делегата, ми смо предложили просто да се бирају тамо гдје их има, напомиње Бариша Чолак, предсједавајући Дома народа ПС БиХ (ХДЗ БиХ).

У СНСД-у подржавају став да један народ не може другом бирати представнике. Најављују да ће у расправи тражити боља рјешења за статус Срба у Федерацији.



- Ми сматрамо да у складу са ставом наших делегата у Дому народа и ставом инстиуција Републике Српске треба обезбједити проходност том закону али има још времена и утврђиваћемо даље одређене политичке ставове по том питању, каже Сташа Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Желећи да, како кажу, спријече етничку подјелу земље преко ХДЗ-овог, приједлог измјена Изборног закона СДП и ДФ упутили су у федерални парламент приједлог Закона о изборним јединицама и броју мандата, који се ослања на Устав Федерације. Тиме "бетонирају" досадашњи начин избора најмање једног делегата из сваког конститутуивног народа из сваког кантона за федерални дом народа.

- Стално се прича о некој неравноправности народа а нико не прича о равноправности грађана, напомиње Нермин Никшић,  предсједник СДП-а БиХ.

Док се у бх и федералном парламенту тек очекују бурна расправе о измјенама изборног закона, ЦИК БиХ је и без одлуке ПС БиХ из закона избрисала неуставне одредбе о обавезном броју делегата из кантона за федерални Дом народа, и тиме обесмислила СДП-ДФ-ов приједлог, који инсистирају на тим одредбама.