latinica  ћирилица
13/11/2017 |  18:34 ⇒ 14/11/2017 | 10:18 | Аутор: РТРС

Слиједе разговори о Преднацрту буџета, више новца за инвестиције; И борци траже више (ВИДЕО)

Влада Српске сутра почиње консултације о Преднацрту републичког буџета, чији је оквир 3 милијарде 335 милиона марака и Програму економских реформи.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Преговарачка позиција послодаваца позната.

Трудничко боловање, мањи порези и доприноси, рефундација накнада за боловање, само су неки од захтјева на којима ће инсистирати на консултацијама.

- Очекујемо одговоре на питање шта је Влади прихватљиво и на основу тога ћемо одлучити да ли можемо дати подршку таквом буџету - каже Саша Тривић, Унија послодаваца Републике Српске.

Жеље пензионера увијек исте – веће пензије. Имају и приједлог како до тога стићи.

- Органи Удружења пензионера Републике Српске требају тражити од Владе да се повећа стопа доприноса са 18 и по на 21% чиме би се створили услови за још веће повећање пензија - истиче Слободан Брдар, предсједник Удружења пензионера Приједор.

Борачке категорије уочи консултација незадовољнe – планирани износи за њихова права остају непромијењени. Између осталог, траже повећање личних и породичних инвалиднина.

- Покренули смо иницијативу да 3.500 бораца добије пензију јер немају 15 година стажа осигурања, напомиње Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

У ресорном министарству, спремни за разговоре са борачким категоријама. Свјесни да њихови захтјеви, траже додатне финансије.

- Уредба и 3.500 бораца, закон о жртвама тортуре које намећу жене, траже нова средства о томе ћемо разговарати, наглашава Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Разговарају са борцима и политичке партије. ПДП предлаже ставку у буџету која би била намијењена за подстицај послодавцима који запошљавају демобилисане борце.

- На трогодишњем плану, треба 30 милиона марака, што мислим да нису велика средства. 5 за прву годину, 10 за другу и за трећу преосталих 15 милиона, каже Бранислав Бореновић, ПДП.

ПДП није задовољан преднацртом, али јесте планираном ставком од 16 милиона марака за незапослене породиље.

Министарство просвјете и културе – добиће износ готово идентичан прошлогодишњем. План је више средстава за улагање. Ресорни министар тражи средства за ОШ Бранко Радичевић у Бањалуци, Петар Петровић Његош у Источној Илиџи и адаптацију павиљона 1 и 2 у бањалучком студентском центру.

- Надам се да ћемо обезбиједити та средства и да ћемо то да реализујемо, истиче Дане Малењшевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Фискални савјет Републике Српске упозорава кориснике републичког буџета, јединице локалне самоуправе и ванбуџетске фондове, да су дужни доставити изјаве о фискалној одговорности, органу који је надлежан за усвајање њиховог буџета.

У складу са Законом о фискалној одговорности, потписане изјаве, заједно са приједлогом буџета за 2018. биће упућене у парламентарну процедуру.