latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:35 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Ране зарастају брже ако се посијечете у ово доба дана

Ако се посијечете или опечете током дана, ваше ране ће зацијелити 60 одсто брже него ако вам се иста незгода догоди током ноћи, показали су резултати студије објављени у сриједу који указују на значај биолошког сата у процесу излијечења.

Ново откриће могло би да се примијени у оперативним захватима и омогући откривање нових начина лечења који ће убрзати излечење, кажу научници Лабораторије за молекуларну биологију у Кембриџу, који су резултате истраживања објавили у америчком научном часопису "Science Translational Medicine".

Британски научници први су указали на начин на који унутрашњи биолошки сат утиче на зацјељење ћелија коже.

Професор Џон О'Нил, водећи научник лабораторије у Кембриџу, каже да би феномен "могао да упућује на то да је људски организам еволуирао на начин да се зарастање рана убрзава током дана, у периоду у којем је опасност од повреда чешћа".

Унутрашњи биолошки сат или циркадијални ритам састоји се од низа биолошких ритмова који се заокружују у периоду од 24 сата, колико треба Земљи да се окрене око своје осе. Биолошки сат људима омогућава да се прилагоде различитим дијеловима дана и ноћи.

Циркадијални ритам је ендогена појава, што значи да почиње изнутра и самоодржив је, како би могао да одржава организам у истом стању током мијењања услова у окружењу, на примјер током смјењивања свјетлости и таме. Он такође игра улогу у одржавању равнотеже у вези са потребом за сном и храном, и прилагођавању крвног притиска и тјелесне температуре.

Тестирања која су у лабораторијским условима спроведена на ћелијама људске коже, фибробластима и кератиноцитима (најбројнијим ћелијама епидермиса и фоликула длаке, одговорним за синтезу кератина која се одвија у рожнатом слоју или у стабљици длаке), показала су да су током диурналног (дневног) циклуса биолошког сата, повреде зацјељивале скоро двапут брже.

Резултати су били исти и у случају опекотина и њиховог зарастања. Истраживање спроведено на 118 пацијената с опекотинама показало је да је, ако би повреде настале током ноћи, тачније између 20.00 и 8.00 сати, било потребно 60 одсто више времена да опекотине зацијеле.

Након 28 дана, такве ране зацијелиле би у 95 одсто случајева, у поређењу са само 17 дана ако би опекотине настале између 8.00 и 20.00 сати, рекли су научници.

Главни разлог бржег зарастања је много брже премјештање ћелије коже према повређеном мјесту током дана. У ћелијама се брже производе протеини, који имају кључну улогу у зацјељењу повреде.

Треба напоменути и да се рана "поправља" везивним ткивом. Да би зарасла, тијело производи велику количину колагена који обнавља расјечено или оштећено ткиво.

Извор: Б92, Јutarnji.hr