latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:13 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Фонд здравства контролише ко наплаћује пратњу родитеља за дјецу у болницама

Фонд здравственог осигурања Републике Српске саопштио је да ће упутити ванредну контролу у Универзитетски клинички центар у Бањалуци да би утврдили због чега је наплаћивана пратња родитеља уз дијете за вријеме болничког лијечења иако Фонд у потпуности сноси ове трошкове, када је пратња потребна.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

У Фонду наглашавају да родитељи који са дјететом бораве у болници не плаћају ништа уколико љекар препоручи пратњу, што је прописано и правилником Фонда који је на снази низ година.

"Болнице су дужне да поштују права осигураника, а једно од тих права је и право на пратиоца и то нема никакве везе са уговором којег болнице потписују са Фондом", наводи се у саопштењу.

Из Фонда напомињу да боравак који ова установа плаћа за родитеље подразумијева пансион, а не "столицу", те позивају све родитеље да им се јаве у случају да не добију оно што Фонд за њих плаћа болници. У саопштењу се истиче да "не стоје констатације да је Фонд крив што се мајкама у УКЦ плаћао боравак уз дијете", него да је ријеч о кршењу права осигураника.

Фонд у потпуности финансира смјештај пратиоца уз дијете у случају када је дојење једини начин прехране дјетета или је тај начин прехране препоручен, за дијете које има тешкоће у развоју и када се о томе посједује одговарајуће рјешење, те када за дијете млађе од шест година постоје медицинске индикације које указују да је неопходна пратња.

Право на смјештај уз дијете остварује се на основу упутнице љекара који је дијете упутио у болницу, а на основу препоруке љекара специјалисте.

"Болница у којој се лијечи дијете млађе од шест година, или дијете ометено у развоју, може да предложи дневни смјештај родитеља или другог старатеља иако то није наведено на упутници", наводе у Фонду.

Дневни смјештај пратиоца болница може да предложи и у случају лијечења дјетета до 18 година живота, уколико је обољело од малигне болести.

"У случају да је родитељима који су имали препоруку љекара за пратњу уз дијете наплаћена услуга, могу да поднесу захтјев за рефундацију трошкова, а Фонд ће надокнадити новац и то на терет болнице", додаје се у саопштењу.

Фонд здравственог осигурања ће у наредном периоду спровести контроле и у другим болницама.

Извор: СРНА