latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:05 | Аутор: РТРС

Из Суда БиХ потврдили да је предсједник Српске прислушкиван

Суд БиХ је у кривичном предмету против Слободана Павловића и других због кривичног дјела прање новца и злоупотреба положаја и овлаштења издао наредбу за примјену посебних истражних радњи, надзор и техничко снимање телекомуникација према одређеном броју лица, укључујући и предсједника Републике Српске Милорада Додика, саопштено је из овог суда.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

У Суду БиХ напомињу да су мјере примјењиване од 11. фебруара до 13. маја 2016. године и да се више не спроводе.

У саопштењу се наводи да је наредба издата на образложени приједлог Тужилаштва БиХ, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку БиХ.

"Ријеч је о посебној истражној радњи прикупљања доказа која је предвиђена Законом о кривичном поступку БиХ за чије спровођење су прописани тачно одређени услови и који су у конкретном случају били испуњени", наводи се у саопштењу.

Из Суда БиХ додаје да је овакав начин прикупљања доказа прописан и у законима о кривичном поступку ентитета, Брчко дистрикта, као и у кривичним законодавствима региона и Европе, те да представља законито вршење надлежности правосудних институција.

У саопштењу се додаје да је Суд БиХ на основу навода из образложеног приједлога Тужилаштва БиХ утврдио постојање основа сумње да су почињена ова кривична дјела, те да није постојала могућност да се докази прикупе на другачији начин, односно да је прибављање повезано са несразмјерним тешкоћама на основу чега је наредба и издата.

"Судија за претходни поступак, након окончања оваквих радњи, а по достављању извјештаја и изјашњења Тужилаштва, обавјештава о томе особу против које је радња била предузета ради заштите њених процесних права", наводи се у саопштењу.

Из Суда БиХ истичу да особа против које је мјера била предузета може од Суда, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку БиХ, затражити испитивање законитости наредбе и начина на који је спроведена мјера.

"У том смислу Додику је послато обавијештење са упутством да у року од осам дана од дана пријема обавијести може користити наведено законско право", кажу у Суду БиХ.

У саопштењу се наводи да Суд врши контролу кривичних истрага које спроводи Тужилаштво БиХ у законом предвиђеним процесним ситуацијама против осумњичених лица, без обзира на друштвени положај и функцију коју имају, а искључиво на основу доказа презентованих од Тужилаштва БиХ, те поштује законску одредбу обавјештавања о проведеним мјерама ради заштите свих права лица према којима су предузимане.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче да је са становишта система недопустиво то што је као предсједник Републике био прислушкиван, те да Суд и Тужилаштво БиХ нису нашли ништа против њега, као и да му нису упутили ни извињење.

- Добио сам писмо од Суда БиХ у којем ме обавјештавају да је то према мени чињено у неком ранијем периоду. Вјероватно ћу за овај период добити /писмо/ за пар мјесеци поново. Ријеч је, наравно, о њиховим разлозима. Мене упућују да могу у складу са законом да провјерим зашто је то рађено, тако да ћу то и учинити - рекао је Додик.

Извор: СРНА