latinica  ћирилица
13/11/2017 |  12:47 | Аутор: РТРС

Позив на вакцинацију дјеце у Српској

Иако још увијек нема забиљежених случајева морбила, Институт за јавно здравство Републике Српске, због ниске стопе вакцијанције МРП вакцином, затражио је од домова здравља да провјере вакцинације дјеце и обаве имунизацију свих невакцинисаних и оних који су непотпуно вакцинисани.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Они су позвали родитеље на сарадњу, а домове здравља да провјере вакцинационе картоне дјеце до школског узраста и што прије обаве имунизацију. Додали су да ће на крају године знати колико је тачно невакцинисане дјеце, а за 2016. годину обухват вакцинације МРП вакцином је био 74 одсто, док је за колективни имунитет потребно преко 94 одсто и више.

"То значи да смо веома угрожени, посебно мјеста гдје је низак ниво вакцинације МРП, а то су Бањалука са 51 одсто, Бијељина 58 одсто док је у Источном Сарајеву то само 44 одсто", наводе у Институту.

Законом о заштити становништва против заразних болести прописане су новчане казне од 1.000 до 5.000 КМ, док су установе и правна лица која не слиједе прописе, казне много веће и достижу 100.000 КМ.

Извор: СРНА