latinica  ћирилица
13/11/2017 |  12:01 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

На подручју Приједора све више "зелених острва" (ВИДЕО)

На подручју Приједора све је више такозваних "зелених острва" на којима грађани одлажу отпад намијењен за рециклажу.
Приједор, рециклажа - Фото: РТРС
Приједор, рециклажаФото: РТРС

Из приједорских "Комуналних услуга" тврде да је свијест Приједорчана о неопходности рециклирања отпада на све вишем нивоу. Међутим, упркос све бољим резултатима, ово предузеће суочено је са проблемом "дивљих сакупљача" секундарних сировина, који им отежавају рад.

Приједорчани су свјесни неопходности рециклаже. Из тог разлога у све већој мјери поштују правила раздвајања отпада по врсти.

Приједорске "Комуналне услуге" претходних година спроводиле су едукативне радионице за дјецу предшколског и школског узраста о значају рециклаже. Резултати су видљиви-све више је "зелених острва", на којима се отпад углавном разврстава у предвиђене контејнере.

"Ми смо овдје поставили контејнере за пластику, пластичну амбалажу, картон и папир, и имамо на још једном мјесту контејнер, који је постављен као пилот-пројекат, за прикупљање стакла", истакао је Зоран Булић, руководилац РЈ Депонија и рециклажа у "Комуналним услугама" Приједор.

Проблеме стварај "дивљи сакупљачи", који рециклажни отпад из контејнера препродавају. То отежава рад предузећа, јер се од продаје рециклираног отпада обезбјеђује плата за осам радника запослених у овом сектору.

"Долазило је пар пута и до неугодних ситуација. Обавјештене су комунална и цивилна полиција, међутим, немамо неких великих ефеката", заакључио је Булић.

На подручју Приједора постављено је 25 "зелених острва", на којима је током прошле године прикупљено и рециклирано око 250 тона отпада различитих врста.