latinica  ћирилица
12/11/2017 |  15:30 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Руски генерал Лаврененко посјетио манастир Тавна

Руски мировни официр генерал Михаил Павлович Лаврененко данас је посјетио манастир Тавна и сестринству овог манастира даровао јеванђеље израђено у познатој руској радиониц Софрино.
Руски генерал у Тавни - Фото: РТРС
Руски генерал у ТавниФото: РТРС

Образложио је да је поклон скромна захвалност руских војника који су боравећи у мировној мисији у БиХ у манастиру Свете тројице у Тавни пронашли свој други дом.

Руски војници боравили су у мировној мисији у Босни и Херцеговини гдје су се још једном увјерили у блискост са српским народом, а посебно топлу добродошлицу имали су у братској српској православној цркви, подсјетио је приликом посјете манастиру Свете тројице у Тавни генерал Михаил Павлович Лаврененко

"Жалосно је што смо ми долазили овдје у мировну мисију, послије конфликта. Међутим ради се о томе да смо ми овдје своју задаћу испунили нормално и све је било како треба. Међутим, сад овдје те топле ријечи које су они понијели одавде, оне се враћају вама на вашу земљу у ову светињу која је много помогла мојим војницима", истакао је Лаврененко.

Српски и руски народ вијековима веже нераскидива братска веза, о чему сву свједочиле и бројне књиге са вјерским или свјетовним садржајем, дароване из Русије, у манастирској библиотеци коју су фашистички војници спалили током Другог свјетског рата. До данас је остало сачувано само Свето писмо из 1663. године.

"Незапамћене и непримјерене притиске српски народ у ово вријеме трпи да би покушали да га одвоје од рускога народа и покидали везе између Руса и Срба. Сваки овакав догађај и тренутак нама пружа једну огромну вјеру и наду да се то ипак неће десити", нагласио је архимандрит манастира Свете тројице у Тавни Лазар Кршић.

Манастир Тавна од давнина окупља вјерни народ овог краја и пружа гостопримство гостима са свих страна свијета. У посјети су му и данас били истакнути политичари и привредници.

"Користим прилику да се захвалим руском генералштабном официру, господину Павловичу, кога ја познајем дуже вријеме и који је данас овдје у манастиру Тавни, у нашој великој светињи, једном од највећих на овим нашим просторима. Моја захвалност је свакако далеко већа с обзиром на то да знам шта је све генерал радио за наш народ , шта ради за наш народ сада и сигуран сам што ће радити у наредном периоду", рекао је народни посланик Златко Максимовић.

"Драго ми је што сам данас овдје у светом манастиру Тавни и што је наш гост био генерал Павловић, мој презимењак. И ја вјерујем да ћемо и даље да радимо за добробит Русије, наше Републике Српске и Србије", додао је власник компаније "Слобомир" Слободан Павловић.

Током посљедњих десетак година обновљен је манастирски конак, порта, као и манастирска црква, а на богослужењима у овој светињи, за који се сматра да је саграђена у 14. вијеку, увијек се окупи мноштво вјерника.