latinica  ћирилица
12/11/2017 |  12:36 ⇒ 13/11/2017 | 09:02 | Аутор: РТРС

Додик обишао радове на изградњи аутопута "9. јануар" у Хрваћанима (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обишао је градилиште ауто-пута Бањалука-Добој, у мјесној заједници Хрваћани у Прњавору.
Додик у обиласку радова на изградњу аутопута "9.јануар" у мјесту Хрваћани - Фото: Facebook
Додик у обиласку радова на изградњу аутопута "9.јануар" у мјесту ХрваћаниФото: Facebook

Мјештани ове, и мјесних заједница уз аутопут, добили су гаранције да ће након завршетка трасе од Друговића до Прњавора и сви локални приступни путеви бити санирани. Посјета градилишту била је и прилика за контролу динамике радова.

Једно од највећих градилишта у Српској и стратешки важан пројекат, према предвиђеној динамици приводи се крају. Посљедња дионица од Друговића до Прњавора полако добија свој коначан облик. Да је тако у Хрваћанима се увјерио и предсједник Српске. До краја љета наредне године, обећао је, инфраструктурна ситуација на сјеверу Српске биће много боља. 

"Самим тим ће се створити услови за потпуну санацију свих локалних инфраструктурних побјеката као што су локални путеви који су у моменту изградње ауто-пута претрпјели одређену штету. Наравно ови водотокови, вододерине и остало што представља проблем локалном становништву", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик са представницима мјесних заједница у Прњавору

Поред представника Хрваћана предсједник је разговарао и са првим људима мјесних заједница Поточани, Црквена и Кокори. Четири мјесне заједнице уз општину Прњавор, гравитирају око дионице у изградњи дужине око 25 километара, и њихови мјештани изразили су забринутост да, радовима оштећена инфраструктура, неће бити адекватно санирана. 

"Ми смо задовољни заиста. Ја опет овим путем апелујем на све наше грађане на стрпљење. Рачунамо тамо по обећању да ће све бити завршено на прољеће, санирано и да ћемо бити презадовољни", изјавио је предсједник Мјесне заједнице Црквена Недељко Чупељ.

Након данашњег састанка најављено је и потписивање уговора који ће обезбиједити адекватно реаговање на евентуалне примједбе у вези са инфраструктуром мјесних заједница које се наслањају на аут-пут. Овај пројекат, још једном је поновљено, представља развојну шансу за локалне заједнице уз које пролази.

"У том контексту ево већ имамо заинтересованих привредника да у идућој години отворе своје пословне погоне у тој зони и с друге стране ако погледате географски положај општине у Републици Српској, мислим да је то довољно јасно", додао је начелник општине Прњавор

"У зиму улазимо према предвиђеној динамици, а након зиме, зависи каква буде, ћемо све радове привести крају негдје тамо мај-јуни мјесец идуће године, не очекујемо неке веће проблеме. Све иде својом динамиком", нагласио је директор ЈП Ауто-путеви Републике Српске Душан Топић.

По завршетку дионице од Друговића до Прњавора и са пуштањем у рад преосталих 25 километара ауто-пута Бањалука-Добој, које се очекује крајем љета наредне године, Српска ће у збиру имати 105 километара ауто-путева.