latinica  ћирилица
12/11/2017 |  12:08 | Аутор: РТРС

Фостер: Ако се ЕУ распадне, неке њене чланице придружиће се Русији

Професор на лондонском Краљевскм колеџу Расел Фостер оцијенио је да будућност Европе у овом тренутку не дјелује ружичасто, те да постоји могућност да се, у случају распада ЕУ, њене источне чланице прикључе руском блоку.
Расел Фостер - Фото: Screenshot
Расел ФостерФото: Screenshot

Коментаришући тајни извјештај њемачког Министарства одбране који у једном од шест сценарија предвиђа распад ЕУ 2040. године, Фостер оцјењује да без реформи ЕУ тешко може доживјети и 2030. годину, а ако се то догоди, претрпјеће радикалне реформе.

"Највјероватније, да ће од Уније остати неки од претходних облика интеграција попут Европске економске заједнице. Вјероватно ће престати било какав облик ширења, јер Европљани то не желе", рекао је Фостер за "Спутњик".

Говорећи о вјероватноћи да неке државе ЕУ могу исувише пажње да поклоне такозваном "источном блоку", Фостер претпоставља да, ако се ЕУ заиста распадне до 2040. године, може доћи до значајне социјалне и економске нестабилности у Европи, док ће Русија тада дјеловати далеко стабилније и економски безбједно.

Према његовим ријечима, постоји могућност да државе које су некада биле чланице Варшавског пакта заиста почну да гледају на стабилнију Русију, а не на непредвидиву економију Западне Европе.

У тајном извјештају Министарства одбране Њемачке, који је случајно доспио у руке новинара, наводи се да ће се ЕУ можда распасти 2040. године. Њемачко министарство саставило је шест могућих сценарија, од којих се три завршавају посебно мрачним исходом.

Фостер је навео да су три сценарија неутрална, а друга три заиста крајње мрачна и предсказују да се источне чланице могу прикључити руском блоку, пораст унутрашњег екстремизма у европским државама, као и да може доћи до потпуног распада Европе и све већег хаоса у свијету.

Говорећи о разлозима одређених држава за њихово евентуално појединачно напуштање ЕУ, Фостер је навео да људи губе вјеру у основне идеје ЕУ због неколико фактора, међу којима су демократски дефицит унутар ЕУ, економски проблеми медитеранских држава, криза са Каталонијом, проблеми са избјеглицама, мигрантима.

"Лидери ЕУ заправо не схватају добро 500 милиона европских грађана и њихове потребе", истакао је Фостер.

Узимајући у обзир прилично промјенљиве и непредвидиве политичке приоритете америчког предсједника Доналда Трампа, Фостер оцјењује да НАТО, као савез, не може знати ни колики ће бити обим америчке подршке у случају да дође до неког озбиљног конфликта.

Извор: Срна