latinica  ћирилица
12/11/2017 |  09:43 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Вучић: Борим се за суверену Србију, без обзира на цијену

Нико не воли Србију више од нас, поручује предсједник Србије Александар Вучић, истичући да је спреман да се за сувереност и самосталност Србије бори.
Александар Вучић на конференцији за новинаре - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић на конференцији за новинареФото: ТАНЈУГ

Како је рекао, спреман је да се бори без обзира на то колику цијену ће морати да плати због тога и да се својих противника нимало не плаши.

На питање да прокоментарише за "Ало" то што се Србија по ко зна који пут у историји нашла у процјепу између великих сила и њихових интереса и да ли постоји начин да се заштити, Вучић каже:

"Људи у Србији морају да знају да атмосфера у којој водимо спољну и унутрашњу политику није нимало лака и проста. Када виде притиске са разних страна то је зато што представници тих земаља заступају интересе својих држава, а не зато што много воле Србију."

Како каже, "нико сем нас не воли много Србију", а свакако не више од њених грађана и оних који воде Србију, иако би неријетко жељели да кажу да много боље виде интересе Србије него сто их види актуелно руководство и њени грађани.

"Дакле, велике силе и њихови представници штите своје, а не наше интересе и молим људе у Србији да то разумију. Ми са свима морамо да имамо добре односе, јер смо сувише мали, али морамо да укажемо на двоструке аршине. Свеједно, морамо да одржавамо добре односе са њима јер бисмо нестали ако то не би смо чинили", каже Вучић.

На питање шта ће се десити са Србијом ако поклекне пред захтјевима свјетских моћника, Вучић истиче да је "најважније за наш народ и земљу очување слободе и независности".

"Уколико нам други буду одлучивали о свему, као што имате примјере у неким околним земљама, и ко ће да буде тужилац и ко ће да буде судија, и ко ће да буде у некој од агенција, и да независна тела буду само њихова, а да сви они буду независни од нашег народа а зависни од њих онда то нема никаког смисла", додаје предсједник Србије.

Тачно је да треба да градимо независне институције, али колико независне од Владе Србије тако и од влада појединих западних или неких других земаља, додаје Вучић.

"Дакле, то је политика са којом сам побиједио, људима је то изгледало као шала, прича, пуста жеља, али веома сам упоран и принципијелан и управо зато се налазимо под тешким притисцима, зато је и странка коју водим под притисцима", каже Вучић.

Упитан који је крајњи циљ тих притисака, Вучић каже:

"Иако би они који те притиске врше желели много слабији СНС и знатно слабијег Вучића, знају да имам петогодишњи мандат и да то не могу да промијене.Оно што желе јесте да имају наш много слабији утицај да би њихов утицај био већи. Не зато што они мисле да је то добро за Србију већ да би као на повоцу, као на концу имали лутке које би слушале њихове налоге и да радиле у њиховом интересу."

Како додаје, то људи у Србији треба да разумију.

"И зато нисам неко ко је омиљен било гдје у иностранству. Поштован јесам, али омиљен нисам зато што штитим само интересе Србије и зато што ме занима само Србија и зато што немам шефове ван наше земље. Једини налогодавац су ми грађани Србије и српски народ, и то је оно што представља све већи проблем", истиче он.

Сматра да ће ти притисци бити јачи и у политичком смислу у вези с Косовом и Метохијом, а тражиће се од Србије да ради нешто што не жели и по питању Републике Српске и многе друге ствари.

"Зато ће бити све јачи притисак да се помаже различитим службама, агенцијама и многима по Србији. Поједини представници великих сила чак иду по општинским одборима неких странака", каже он.

Када је ријеч о хуманитарном центру у Нишу, Вучић каже да не жели да се изјашњавам о томе и да је то посао за Владу Србије.

Вучић каже и да је знао да ће политика коју води донијети безброј тешкоћа, јер нико не воли истински независну Србију - једнима смета што хоће да буду пријатељи са Русима, другима смета што нисмо донијели одлуку о руском хуманитарном центру, трећима смета што смо се срели са Ердоганом, четвртима смета што постојимо...

У таквим тешким околностима и условима наше је да кроз те немирне воде провучемо наш брод и да упловимо у мирну луку, истиче он.

Поновио је да је са америчким званичником Брајаном Хојтом Јием имао отворен, не срдачан, али коректан разговор, да је он заступао интересе америчке стране, а он, на најбољи нацин заступао интересе Србије.

Каже да нису у свему били сагласни, да разговор није био лак и да ће још бити таквих тешких разговора.

"Да ли ће се притисци у вези са пријатељством са Русијом наставити? Хоће, и ја у вези с тим немам никаквих сумњи и дилема. Да ли ће се и даље бавити медијима, иако заузимају све веци медијски простор? Они це то и даље радити...", каже он.

На питање да прокоменарише то да атмосфера у Влади није тако добра као у време када је он био премијер, он каже :

"Ја мислим да Ана добро ради свој посао, али ако ме питате да ли постоји вишак сујете код појединих, не код свих министара, мислим да постоји."

Председник Србије је поновио да су за Србију веома важне поруке председника ЕК Јункера, а да је сада на нама да вриједно радимо, прије свега у области владавине права и свим другим сферама друштвеног живота.

Извор: Танјуг

"Надам се да ћемо имати довољно снаге и знања да после више векова решимо косовски чвор", истиче он.

Нагласио је и да Србија неће уводити никакве санкције Руској Федерацији.

" И не само то. Србија ће и чувати и развијати своје пријатељство са Русијом", поручује Вучић.

На констатацију новинара да чк и неки на Твитеру спремају и листе његових сарадника страначких активиста и симпатизера као листе за одстрел када падну са власти и на питање да ли се плаши, Вуцичх одговара да ако "човек данас не мисли исто као они, онда је најгори", додајући и да свако ко је уз Вучића мора да прође кроз "топлог зеца".

"Не плашим се њихове хајке и харанге", поручује он.

Упитан како би се борио у том случају он каже:

"Да нисам на власти, да ме затворе негде, готово сам уверен да не планирају да ме убију јер то нико нормалан не планира, а за све друго, јачи сам од њих и увек сам спреман да издржим и да се борим на којем год они желе пољу. И никада ме неће сломити, неће сломити мој дух и никада ме неће победити. Зато што је то дух човека који воли Србију, који се бори за Србију и који чува Србију од оних који би да је униште и покажу да Србија не сме и не може да опстане као независна земља".