latinica  ћирилица
11/11/2017 |  20:43 | Аутор: РТРС

Ово су разлози због којих се гојите на послу

Уколико сте међу онима који вјежбају сваки дан, па чак и недјељом, али ипак не можете да смршате или се чак гојите, разлог за то би могао да буде ваш посао који вас кошта здравља.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Корпоративна култура укључује ручкове и вечере који су дио активности "team buildinga", а некада се организују и више пута мјесечно. У тим случајевима људи једу и храну коју иначе можда не би појели, па је најбоље држати се салата и лаганије хране уколико желите да своју килажу држите под контролом.

Прије него што почнете да једете, требало би добро да размислите. Иако за ручак можда једете здраву храну, до 16 сати обично сте физички и психички исцрпљени, због чега посежете за сендвичима и брзом храном само зато јер сте гладни. Најбоља опција је носити на посао храну коју сте спремили код куће, као и воће.

Атмосфера у којој једете је такође веома битна. Ако је освјетљење слабо, појешћете више него у случају када је просторија добро освјетљена. Исто важи и за температуру.

Радно вријеме такође може негативно да утиче на оброке, а то се односи на људе који сувише рано почињу радни дан, као и оне који раде до касних вечерњих сати или поноћи. Када немате довољно времена за себе, лако одустајете од теретане, јер бирате спавање. То утиче и на хормоне, због чега сте чешће гладни. Приликом кретања зато радије бирајте шетњу и степенице.

Стрес може да буде разлог због којег уносите прекомјерну количину хране, а он је резултат стресне свакодневнице. Многи као одговор на стрес бирају храну. Лучење кортизола у тијелу активира осећај глади када то није потребно, па људи једу иако им храна у том тренутку уопште није потребна. Рјешење у оваквим ситуацијама су вјежбање и довољно сна.

Иако је тијело способно да обавља више задатака одједном, тај систем може да доведе до стреса, а тиме и до глади. Ум и тијело су укључени у различите ствари током дана, а то доводи до исцрпљености, тако да након напорног радног дана људи једу било какву храну како би се опустили. Због тога се препоручује да у код себе имате кикирики, како не бисте јели брзу и нездраву храну прије вечере.

Мањак воде је највећи разлог повећања тјелесне тежине на радном месту. Људи често забораве да пију воду током радног времена, јер су превише заузети. Недовољна количина воде и конзумирање пића с кофеином утиче на повећање тјелесне тежине, а истовремено остајете без енергије. Стручњаци саветују да поред себе увек имате флашу воде.

Извор: Б92, Кликс