latinica  ћирилица
11/11/2017 |  17:29 ⇒ 12/11/2017 | 20:00 | Аутор: РТРС

Трошкове боравка мајки уз дјецу у болници сносиће УКЦ Српске (ВИДЕО)

Мајке су побиједиле! Након иницијативе за укидање плаћања дневног боравка уз дјецу на лијечењу који у Бањалуци кошта 45 марака, Универзитетски клинички центар Српске је одлучио - до краја године и истека уговора са Фондом здравственог осигурања, боравак мајке, пратиоца или старатеља уз дијете на лијечењу, биће њихов трошак.
др Владо Ђајић, директор УКЦ РС - Фото: РТРС
др Владо Ђајић, директор УКЦ РСФото: РТРС

Савез хуманитарних организација и удружења грађана захвалило је руководству УКЦ-а на брзој интервенцији, изразивши наду да ће овај проблем бити трајно ријешен.

Рутинска операција, али под потпуном анестезијом, боравак мајке могућ, али уз уплатницу. Овако је отприлике, описује Нина Бабић текао њен разговор с доктором прије операције крајника њеном сину. 

"Када смо примљени, одмах по доласку су захтијевали од нас да уплатимо 45 марака по дану, 90 укупно и да донесемо уплатницу, јер без тога не можемо добити отпусну листу.“)

Иста реченица упућена је и Ивани Шешић крајем октобра. Њен двоипогодишњи син болује од хипогликемије и већ годину дана повремено је на болничком лијечењу. Никада до тада, истиче Шешићева није плаћала боравак уз њега. 

"То је стварно велики стрес и за мајку и за дијете да буду одвојени и сигурно је вјероватније да ће дијете прије да оздрави ако је мајка уз њега него када је само да по цијелу ноћ дозива мајку и оца", каже Шашић.

Након бројних упита на више адреса, Шешићевој је постало јасно да правилник по којем јој је упућена уплатница није измијењен. Заједно са још 70-ак мајки које су се нашле у истом проблему предводила је иницијативу. Није дуго требало да УКЦ реагује. Иако не могу утицати на законе и правилнике и иако имају, како тврде, неповољан уговор са Фондом здравственог осигурања, родитељима су изашли у сусрет.

 "Уз консултацију са министром здравља донијели смо одлуку да омогућимо бесплатан боравак мајкама у нашој установи до Нове године, до када имамо овај спорни уговор са Фондом здравственог осигурања", истакао је в.д. генералног директора УКЦ Републике Српске Владо Ђајић.

Спорне одредбе правилника који дефинише уговор УКЦ-а и Фонда здравственог осигурања мораће бити промијењене. Управо на томе ће мајке и инсистирати.