latinica  ћирилица
11/11/2017 |  16:34 | Аутор: РТРС

Сеп Блатер оптужен за сексуално узнемиравање

Фудбалска репрезентативка САД, Хоуп Соло, оптужила је некадашњег најмоћнијег човека у свијету фудбала Сепа Блатера за сексуално узнемиравање.
Сеп Блатер - Фото: Wikipedia
Сеп БлатерФото: Wikipedia

Голман репрезентације САД, тврди да се инцидент догодио 2013. године на додјели награда у организацији Фифе, само неколико момената пре него што се попела на бину да уручи награду пријатељици и саиграчици Еби Вамбах.

"Сеп Блатер ме ухватио за задњицу... Била сам у шоку. Потпуно. Али, брзо сам морала да се 'саберем' јер сам додјељивала награду пријатељици и морала сам на то да се концентришем. Нисам га видела након тога и зато ми је жао, зато што нисам имала прилику да му кажем 'немој никада више да си ме дотакао'", објаснила је Соло за португалски Експресо.

У посљедњих неколико седмица, бројне јавне личности су оптужене за сексуало узнемиравање, а све је почело од скандала у Холивуду, гдје је један од најмоћнијих продуцената Харви Вајнстајн оптужен за сексуално злостављање.

Соло, која је са репрезентацијом САД освојила Свјетско првенство и двеиј златне медаље на Олимпијским играма, тврди да је у женском фудбалу често наилазила на такве ситуације.

"Није само Холивуд у питању... Виђала сам то кроз читаву каријеру. Дјевојке на колеџима се забављају и удају за своје тренере... Има и непристојних коментара, додиривања... Не знам зашто нико не говори о томе. Вољела бих да и друге жене, поготово у фудбалу, испричају своја искуства", изјавила је Соло.

Блатер је био на челу Фифе пуних 17 година, све до 2015. године, када је морао да се повуче због корупционашке афере.

Током тих 17 година на челу Фифе, Блатер је неколико пута критикован због сексистичких изјава, попут оне 2004. године, када је рекао да би "фудбалерке морале да носе тијесне шортсеве, као што носе у одбојци, како би заинтересовале мушку публику".

На оптужбе фудбалерке из САД, кратко је поручио: "Глупости".

Извор: РТС