latinica  ћирилица
11/11/2017 |  15:03 | Аутор: РТРС

Вукосављевић: Српски народ изложен процесу акултурације

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је да је српски народ изложен процесу акултурације, те да му се чини да одређени кругови у Србији желе да српска култура убудуће нема име и презиме.
Владан Вукосављевић (фото: www.kultura.gov.rs) -
Владан Вукосављевић (фото: www.kultura.gov.rs)

Вукосављевић је истакао да је стању у српској култури донекле хаотично, да се од Стратегије развоја културе не могу очекивати чуда, те да је веома важно да држава стане на становиште да је за културу потребно одвајати више новца.

"Ми смо изложени једном веома незгодном процесу акултурације, феномену који отприлике представља топљење основних идентитетских атрибута неке културе и преузимања вриједности и атрибута неке друге културе у одређеном историјском процесу", рекао је Вукосављевић за "Спутњик".

Према његовим ријечима, уколико акултурација одмакне, практично се долази до топљења културног језгра и стандардних културолошких и идентитетских образаца једног народа, што је предуслов за разне историјске невоље.

Вукосављевић је навео да му се чини да је неким круговима, током јавних расправа о Приједлогу стратегије развоја културе, највише засметао покушај дефинисања српског културног језгра у дугом историјском трајању на овом простору.

Он је додао да је неке било спорно зашто се уопште говори о српском културном простору, јер сматрају да треба говорити само о савременом стваралаштву, гледати у будућност, те да се не треба освртати на прошлост.

"Ти аргументи су политизовани, политикантски и често врло дјетињасти. Разлози за такво понашање су из различитих политичких мотива који треба да доведу до следеће последице - да српска култура убудуће нема своје име и презиме, да то постане један аморфни збир појава и феномена у различитим облицима постојања", оцијенио је Вукосављевић.

Он је оцијенио да се треба водити рачуна да се не западне у процес културног етноцентризма, односно да се српска култура затвори сама у себе.

"Ми морамо да ходамо једном врло прецизно одабраном стазом, имајући на уму опасан процес акултурације који у доба глобализма утиче на многе мале културе", додао је Вукосављевић.

Он је најавио да ће Србија крајем јануара 2018. године у центру Пекинга отворити Културни центар који ће се звати Иво Андрић, а да су наредни циљ центри у Москва, Берлину, Трсту.

Извор: СРНА