latinica  ћирилица
10/11/2017 |  20:50 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Затворен "Први кадар"

Званичним проглашењем најбољих филмова и пројекцијом играног филма "Игла испод прага" режисера Ивана Мариновића, вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево затворен 11. Међународни филмски фестивал "Први кадар - Прави кадар".
Први кадар - Фото: СРНА
Први кадарФото: СРНА

Гран-при "Стећак кнеза Павла" за најбољи филм додијељен је документарном филму "Рупин бутик" редитеља Глорије Халаш из Мађарске.

Предсједник жирија Драган Елчић рекао је Срни да је овај филм оставио посебан печат на Фестивалу, те да дочарава ситуацију у којој жене, жртве насиља, животним оптимизмом побјеђују стварност и уливају наду у живот.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић честитао је награђеним ауторима и пожелио да Фестивал дуго траје, при чему је истакао да помоћ и подршка локалних заједница, општина и града Источно Сарајево, неће изостати.

Филм "Игла испод прага" снимљен је у заједничкој продукцији филмских кућа из Србије и Црне Горе, а ријеч је о Мариновићевом режисерском првенцу и филму који говори о менталитету, борби традиционалног и модерног, о људскости, са једне, и бахатости, са друге стране.

Главне улоге у филму тумаче Никола Ристановски, Богдан Диклић, Јелисавета Саблић, Љубомир Бандовић, Драгана Дабовић и Леон Лучев.

Одлуку о најбољим филмовима на 11. "Првом кадру" донио је међународни жири, чији је предсједник Елчић, а чланови директор "Букурешт филм фестивала" Дана Димитриу и продуцент Драган Маринковић.

Елчић је нагласио да је невјероватна брзина узлазне путање Фестивала и да је ријеч о "тренутно најјачем фестивалу у региону".

Он је додао да су кратки играни филмови на 11. "Првом кадру" својим квалитетом надмашили изабране документарне филмове.

Димитру је оцијенила да је селекција филмова била веома добра, са одличним и јаким идејама аутора из цијелог свијета, док је Маринковић рекао да су остварења углавном била посвећена избјеглицама, трагичним судбинама жртава ратних страдања и бесмислу рата.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић навела је да мото фестивала "Први кадар - Прави кадар" показује висок квалитет фестивалске селекције при избору најбољих свјетских и домаћих документарних и кратких играних филмова.

"Чињеница да је наш фестивал потписао протоколе о сарадњи са Нишким фестивалом и Филмским фестивалом из Темишвара, најављује да ће квалитет филмова на 12. `Првом кадру` сигурно бити још већи", истакла је Штифанићева.

У званичном такмичарском програму такмичила су се 43 филма из 20 земаља, који су приказани у пет фестивалских селекција.

Данас, посљедњег дана Фестивала, у пријеподневним часовима приказани су филмови "Човјек који је појео себе" Игора М. Тохоља и "Упознајте Тома Лаха" Дејана Дабића, као и неколико филмова из Румуније, Мађарске, Шведске, Италије, Аргентине, Француске и других земаља.

Организатор Фестивала је Продукција "Први кадар" из Источног Сарајева, покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство цивилних послова БиХ, а манифестацију су подржале општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Спонзори пројекција играних филмова су компанија "Златно зрно" и компанија "МУР груп" Источно Сарајево, док су пријатељи фестивала хотел "БоБ", мотел "Вељине", мотел "Викторија", "К-Инел" и Штампарија "Ермекс".

Техничку подршка Фестивалу дао је Културни центар Источно Ново Сарајево.

Генерални медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске.

Извор: СРНА