latinica  ћирилица
10/11/2017 |  18:49 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Радојичић: Случај "Наш дом"-почетак враћања имовине Бањалуке (ВИДЕО)

Бањалучки Окружни суд поништио је рјешење Републичке геодетске управе, у случају милионски вриједне зграде "Нашег дома" у Бањалуци, због којег је иза решетака завршио шеф бањалучке испоставе РУГИП-а Драган Груловић. Градоначелник Бањалуке поручио је да је ово само корак у борби за имовину града.
РУГИП - пресуда - Фото: РТРС
РУГИП - пресудаФото: РТРС

Ми смо, каже градоначелник Бањалуке, од почетка били сигурни да смо у праву, јер постоји валидна евиденција о власништву Града.

О власништву Града, постоји, каже Радојичић и пресуда Врховног суда, изнад којег нема више инстанце.

- Неко је оловком и гумицом то престртао. И сад смо се најзад коначно вратили у правне воде, јер је рјешење РУГИП-а же враћено на поновно одлучивање. Очекујем да то буде завршено у корист Града, каже Радојичић.

"Наш дом" у центар пажње је доспио, након што је градоначелник Игор Радојичић алармирао јавност на контроверзно дјеловање РУГИП-а и бившег правобраниоца Мирка Стојчиновића у вези са овим случајем.

Суд је утврдио да је Град морао бити укључен у поступак утврђивања власништва над овим објектом, што је РУГИП, под руководством Груловића, одбијао.

Суд је одлучио да је Град био у праву кад је тражио да се понови поступак уписа у земљишне књиге - ове вриједне некретнине у центру града, на коју полаже право.

Управни поступак требало је провести уз учешће Града као заинтересованог лица јер је он уписан у земљишним књигама, наведено је у судској пресуди, по којој је РУГИП-у наложено да у року од мјесец дана донесе ново рјешење о обнови поступка у којем ће се доказивати које заиста власник спорног објекта.

Суд је пресуду донио по тужби Републичког правобранилаштва:"Окружни суд у Бањалуци рјешавајући по изјављеној тужби од стране Правобранилаштва Републике Српске, донио је пресуду којом се тужбени захтјев уважава и акт Републичке управе за геодетске и имовинско- правне послове Бања Лука поништава, те предмет враћа на поновни поступак и одлучивање."

Према оптужници која је подигнута прошлог мјесеца бивши замјеник републичког правобраниоца у Бањалуци Мирко Стојчиновић и његов замјеник Борислав Јеличић осумњичени су за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у случајевим "Наш дом" и "Грађа".

Терете се да су овим предузећима омогућили да на себе укњиже некретнине, чиме је град Бањалука оштећен за више од 7 и по милиона марака.