latinica  ћирилица
10/11/2017 |  16:34 | Аутор: РТРС

Да није било удара астероида, не би било људи

Људи не би постојали на Земљи да није било удара астероида прије 66 милиона година на подручју данашњег Мексика, који је потпуно уништио диносаурусе, сматрају научници.

Јапански истраживачи Кунио Каихо и Нага Ошима сматрају да удар астероида не би био тако разарајући да се догодио било гдје другдје на планети, што значи да би диносауруси и данас постојали, а људи се можда никада не би развили.

Астероид је прије 66 милиона година пао у плитко море на територији данашњег Мексика. Научници вјерују да посљедице не би биле толико страшне да је астероид ударио негдје на 87 одсто површине остатка Земље, јавља Раша тудеј.

Астероид ширине десет километара направио је кратер пречника око 176 километара. Удар астероида ослободио је енергију милијарду пута већу од енергије атомских бомби које су уништиле Хирошиму и Нагасаки у Другом свјетском рату.

Као резултат удара, више од 75 одсто копнених и морских животиња, укључујући диносаурусе, је нестало. Огромне количине пепела, прашине и чађи ослобођено је у атмосферу и блокирало око 80 одсто сунчевних зрака.

Научници вјерују да је главни разлог нестанка животиња чађ која настаје приликом удара запаљеног камена пуног молекула угљоводоника, као што је нафта.

Међутим, количина угљоводоника у стијенама и камењу варира у зависности од локације.

Научници су утврдили да само 13 одсто површине Земље има такву околину, односно стијене са високим садржајем молекука угљоводоника, што значи да диносауруси нису имали среће, јер је астероид погодио баш ту област.

Јапански научници тврде да људи вјероватно не би уопште ни било да није било удара астероида.

Извор: СРНА