latinica  ћирилица
10/11/2017 |  15:37 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Шамац: Цивилној заштити донирана опрема (ВИДЕО)

У оквиру партнерског пројекта Црвеног крста и општине Шамац "Управљање ризицима од катастрофа на нивоу заједница" Цивилној заштити донирана је опрема вриједна 35.000 КМ.
Донација ЦЗ у Шамцу - Фото: РТРС
Донација ЦЗ у ШамцуФото: РТРС

Опрема намијењена заштити и спасавању становништва у ванредним ситуацијама упућена је у шест потенцијално најугроженијих мјесних заједница од поплава и других елементарних непогода.

Чамци, грталице, напртњаче за гашење мањих пожара – само су дио опреме за дјеловање у ванредним ситуацијама, коју је шамачки Црвени крст донирао Цивилној заштити.

- Идентификовали смо главне проблеме које су и сами мјештани, тј. повјереници у МЗ рекли, а то су наравно поплаве, као и сњежни наноси и пољски пожари, тако да смо им обезбиједили опрему која ће им помоћи у таквим ситуацијама, каже Александар Панић, службеник за управљање катастрофама у ЦК Шамац.

Сва опрема за дјеловање у ванредним ситуацијама биће распоређена у потенцијално најугроженије мјесне заједнице: Засавицу, Доњу Црквину, Писаре, Јасеник, Гребнице и Турсиновац.

- Најефикасније је да та средства буду на изворишту проблема у МЗ тако да бисмо успјели ових 6шест МЗ да покријемо на овакав начин. Средства се додјељују на кориштење у датом моменту а та иста средства могу бити кориштена и на другом простору наше општине или за пружање помоћи сусједним општинама, нагласио је Боро Богдановић, руководилац Службе цивилне заштите Шамац.

Средства за набавку опреме Црвени крст обезбиједио је кроз партнерски пројекат са општином Шамац у сарадњи са Црвеним крстом Швајцарске.

Пројекат "Управљање ризицима од катастрофа на нивоу заједница" спроводи се од 2015. године и до сада је формиран, опремљен и обучен спасилачки тим, те урађена стратегија дјеловања у ванредним ситуацијама.