latinica  ћирилица
10/11/2017 |  12:37 | Аутор: РТРС

Најављено повећање откупне цијене малине у Подрињу?

Узгајивачи малине из средњег Подриња, након мноштва састанака са откупљивачима и представницима ресорног министарства, те организовања протеста, обрадовани су сазнањем да је могуће повећање откупне цијене за малину коју су ове године предали хладњачама.
Берба малине - Фото: РТРС
Берба малинеФото: РТРС

Братуначка хладњача "Агро-др" исплатила је малину по цијени од 2,1 КМ за килограм, што је за 0,20 КМ више од цијене осталих откупљивача.

Једино је хладњача "Инсиеме" плаћала малину скупље, односно по 2,3 КМ, али је преузела мању количину овог воћа.

Петко Ранкић, власник хладњаче "Агро-др", која је међу највећим у овој регији, најавио је да ће повећати откупну цијену за додатних 0,20 КМ по килограму малине.

"Обезбиједио сам пласман овогодишњег откупљеног рода малине на сигурно тржиште. Извоз је већ кренуо по цијени нешто већој од оне која се помињала у вријеме бербе и сматрам да је реално и коректно да произвођачима овог воћа, од којих сам откупио малину, додатно исплатим још по 0,20 КМ по килограму", рекао је Ранкић.

Он је додао да на овај начин жели да помогне произвођаче да барем дјелимично ублаже лоше резултате и приходе од овогодишње продаје малине како би наставили узгој ове културе.

Ова хладњача је отворена у мају прошле године, а власник је у њену изградњу и опремање уложио око 2,5 милиона КМ.

Из Удружења "Виламет", које окупља произвођаче малине из братуначке, милићке и сребреничке општине, поздравили су овај потез власника хладњаче "Агро-др" и изразили очекивање да ће бити повећана и откупна цијена купине, те да ће и остали откупљивачи слиједити овај примјер.

Представници овог удружења разочарани су односом осталих откупљивача, а посебно хладњаче "Бос агро фуд" из Поточара код Сребренице која је највећи откупљивач и која је ове године најлошије плаћала малину, свега 1,9 КМ за килограм.

Из "Виламета" су тражили састанак са Швеђанином, власником ове хладњаче, али из овдашње управе те хладњаче то им није омогућено, нити им је достављен било какав одговор на тај захтјев.

"Изгледа да овој хладњачи није битна производња јагодичастог воћа на нашој регији, нити колико ће откупити, тако да овакав њихов став може имати веома лоше посљедице по ову пољопривредну производњу, а и по сам рад те хладњаче", саопштено је из "Виламета".

Чланови руководства овог удружења истичу да ће због оваквог односа "Бос агро фуда" давати препоруку произвођачима, члановима удружења, да у наредном периоду не предају малину и купину у ову хладњачу.

Извор:Срна