latinica  ћирилица
10/11/2017 |  11:28 | Аутор: РТРС

Бернардић: Агрокор је дијете ХДЗ, он га је одгајао

Шеф опозиционе партије СДП, Давор Бернардић, изјавио је током расправе у хрватском Сабору поводом изгласавања повјерења премијера Андреја Пленковића да је Агрокор дијете владајућег ХДЗ.
Давор Бернардић - Фото: Facebook
Давор БернардићФото: Facebook

Према његовим ријечима, основни разлог неповјерења влади је сумња на трговање пословним информацијама, извлачење новца из посрнулог дива, вјероватно и изван Хрватске, бијег од формирање саборске Комисије за истагу и скривање истине", рекао је Бернардић.

"Треба рећи да је у овој ситуацији око Агрокора више мање све јасно. Агрокор је дијете ХДЗ-а. Настао је одабиром 200 богатих породица, ХДЗ га је одгајао, Агрокор је растао и постао див који пријети цијелој привреди. Наравно, одговорност за Агрокор имају све владе, као и финансијске институције", рекао је Бернардић.

Истакао је да је за ово питање потребан национални консензус. Подсјетио је да је у влади одржана серија састанака на које је долазио Тодорић, представници америчког фонда "Најтхед" и ко зна ко још.

Потом је, казао је, написан "Лекс Агрокор", али тек након договора с лешинарским фондовима.

Потом је Бернардић до детаља анализирао дешавања у Агрокору и, између осталог, оптужио владу да је преварила бивше партнере из Моста који су им, како је рекао, вјеровали, да би формирали нову већину која је настала крађом гласова хрватских грађана који су своје гласове дали другм странкама.

"Ово је јасна политичка корупција, немојте причати о стабилности", рекао је Бернардић.

Извор: Танјуг