latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:59 ⇒ 10:59 | Аутор: РТРС

Вјетропарк ће годишње производити 126 гигавата електричне енергије

Реализација пројекта "Хргуд" у Републици Српској подразумијева изградњу вјетропарка инсталисане снаге 48 мегавата, а процијењена нето годишња производња је 126 гигават-часова електричне енергије, саопштено је из "Електропривреде Републике Српске".
Електропривреда - Фото: РТРС
ЕлектропривредаФото: РТРС

У саопштењу се подсјећа да је укупна вриједност наведеног пројекта 64,5 милиона евра, од чега је 4,5 милиона евра властитих средстава ЕРС-а, а преостали дио се обезбјеђује путем кредита Њемачке развојне банке.

У ЕРС-у истичу да је Њемачка развојна банка, осим кредита, обезбиједила додатни грант од 200.000 евра за припремне активности на пројекту које подразумијавају израду студије процјене утицаја на животну средину, која захтијева претходно спровођење орнитолошких истраживања /једногодишње посматрање миграције птица, слијепих мишева и других врста на локацији пројекта/.

"Заједно са Њемачком развојном банком већ је припремљен тендерски документ за избор консултанта који ће радити ову студију", појашњавају у ЕРС-у.

У саопштењу се додаје да припремне активности обухватају главног консултанта чији ће задатак бити припрема идејног рјешења, а потом и тендера у складу са којим ће бити одабран извођач на пројекту.

Из ЕРС-а наводе да је у досадашњим припремним активностима Њемачка развојна банка финансирала Пројекат мјерења карактеристика вјетра у Републици Српској, за шта је обезбијеђено 600.000 евра грант средстава, те истичу да су мјерења рађена на пет локација и да је за сваку од њих је урађена претходна студија изводљивости.

"На основу резултата мјерења и препорука које су дале студије, ЕРС се опредијелио за Хргуд као једну од најперспективнијих локација, гдје је процијењена нето годишња производња од 126 гигават-часова електричне енергије", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је ЕРС са Министарством индустрије, енергетике и рударства Српске већ закључио уговор о концесији, према којем је укупно планирано вријеме потребно за изградњу вјетропарка три године, од чега за припремне активности двије године, а за конкретну изградњу година дана.

Изградњом вјетропарка "Хргуд" реализују се обавезе из Акционог плана за изградњу обновљивих извора енергије до 2020. године, који је донијела Влада Републике Српске.

"Реализација Акционог плана је један од предуслова за придруживање Енергетској заједници ЕУ, који је произашао из споразума који су земље Балкана потписале 2006. године", кажу у ЕРС-у.

Подручје Хргуда се налази на локацији чија надморска висина варира између 960 и 1.100 метара и има површину од око пет километара квадратних.

На основу дванаестомјесечних података утврђене су годишње средње брзине вјетра које варирају од 6,1 до 8,1 метар у секунди, зависно од прецизне позиције на локацији.

Споразум о кредитирању изградње вјетропарка "Хргуд" са представницима Њемачке развојне банке су недавно потписали министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, министар финансија и трезора БиХ Вјекослава Беванда те генерални директор ЕРС-а Жељко Ковачевић.

Извор: Срна