latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:16 | Аутор: РТРС

Чолак: До реорганизације БиХ ће доћи

Високи функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак увјерен је да ће доћи до реорганизације БиХ, али тек када буду створени политички услови и када се том питању приђе на озбиљнији начин.
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

"Потребна је и довољно велика парламентарна већина да се то деси. Дакле, то се не може десити без једног, другог и трећег народа", рекао је Чолак, који обавља функцију замјеника предсједавајућег Дома народа парламента БиХ.

Он је изразио наду да ће се том питању прићи на озбиљнији начин, како би ова земља била рационалнија, управљивија, јефтинија и функционалнија, те како би била по мјери не само сва три конститутивна народа, него и свих грађана.

У изјави за портал "Вијести", Чолак је рекао да се питање предсједавања Комисијом за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ може ријешити на основу закона.

"Све друго било би јако погубно и стога сматрам да се ово питање мора вратити у законске оквире", истакао је он.

Чолак је напоменуо да је привремени предсједавајући Комисије, јер то допушта једна одредба Пословника, али да мисли да су службе погријешиле што нису обавијестиле оба дома парламента БиХ о таквој ситуацији.

"Нажалост, чланство Комисије данас није сачињено онако како то Закон о ОБА БиХ каже. Тај проблем адресирам на Представнички дом, који није поступио у складу са законом. Не знам ко је крив, да ли су то они који нису предложили или они који их нису питали. У сваком случају ту постоји проблем и потребно га је исправити. Мислим да је прилика за то чак и на наредној сједници Представничког дома", рекао је он.

Чолак је истакао да се у наредна два мјесеца мора изабрати предсједавајући Комисије, који мора бити из опозиције.

На питање како коментарише функционисање парламентарне већине, Чолак је рекао да парламентарна већина не постоји у правом смислу ријечи.

"Она постоји понекад и по неким тачкама дневног реда, посебно у Представничком дому. Али, апсолутно не можемо рећи да постоји стабилна парламентарна већина. То је тако и то је чињеница", навео је он.

На сједници Представничког дома заказаној за 15. новембар требало би да се разматра Приједлог измјена Изборног закона БиХ, а Чолак каже да је тешко очекивати нешто позитивно.

"Наравно, прижељкујем да се отвори расправа, те да се конкретно каже шта то није добро у нашем приједлогу и да евентуално, уколико имају неке примједбе, ставе одређени амандман на нека рјешења за која цијене да нису добра", рекао је Чолак.

Он је као нетачну одбацио констатацију изнесену у извјештају високог представника Валентина Инцка пред УН "да су поједини политичари из реда хрватског народа наставили заговарати реорганизацију земље по етничким принципима".

"Не знам на шта је мислио високи представник. Мислим да озбиљан извјештај пред УН не би требало да садржава такве ствари. Ми се залажемо за оно што је рекао Уставни суд, залажемо се за легитимно представљање у Дому народа ФБиХ и Предсједништву БиХ", рекао је Чолак.

Извор:Срна