latinica  ћирилица
10/11/2017 |  09:51 | Аутор: РТРС

Макрон у ненајављеној посјети Ријаду

Предсједник Француске Емануел Макрон је ненајављено посјетио Ријад усљед растуће кризе између Саудијске Арабије и Либана, пренијели су француски медији.
Емануел Макрон ( Фото: euobserver.com / Consilium) -
Емануел Макрон ( Фото: euobserver.com / Consilium)

Макронова посјета је услиједила неколико дана након што је премијер Либана Сад Харири, који се налази у Ријаду, поднио оставку путем видео-конференције и додао да се плаши за своју безбједност.

Француски предсједник је са саудијским званичницима разговарао и о кризи у Јемену, гдје се саудијска војска бори против побуњеника.

Макрон је јуче посјетио Уједињене Арапске Емирате и том приликом најавио посјету саудијском престолонасљеднику принцу Мохамеду бин Салману, током које планира да нагласи важност стабилности и интегритета Либана.

"Жеља ми је да сви либански политички званичници живе безбједно у Либану, што значи да би требало заузети веома захтјеван став према онима који би могли да представљају пријетњу било ком лидеру", рекао је Макрон.

Француски предсједник је додао да одржава незваничан контакт са Хариријем, који је изјавио да подноси оставку на мјесто премијера јер се плаши да би могао бити убијен, преноси Би-Би-Си.

Француска је историјски повезана са Либаном, који је био француска колонија до стицања независности током Другог свјетског рата.

Извор: Срна