latinica  ћирилица
10/11/2017 |  09:05 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

Наука потврдила: Чоколаду је најбоље јести за доручак

Према истраживањима које је спровео Универзитет у Сиракузи, црна чоколада побољшава когнитивне функције мозга, уз њу је боље памтити, боље просуђивати и боље се концентрисати.
Чоколада (илустрација) -
Чоколада (илустрација)

С обзиром да нам је свима важно да наш мозак што боље ради током дана, научници су закључили да је чоколаду најбоље јести за доручак.

Осим тога, наука је навела још неколико ситуација у којима је црна чоколада више него добродошла; рецимо, прије полагања неког испита, али и прије спавања.

Управо тако, иста чоколада која ће вам ујутро омогућити да ваш мозак боље ради, биће и ваш најбољи савезник пред спавање.

Наравно, чоколада је наш најбољи пријатељ и када смо лоше расположени; подстиче стварање ендорфина, хормона који нас чине срећнијима.

Осим тога, црна чоколада смањује ризик од можданог удара и, вјеровали или не, помаже приликом скидања килограма јер убрзава метаболизам.

Познато је да је црна чоколада у нормалним количинама добра за здравље, али је осјећај кривице док се сладимо ипак присутан код већине.

Могуће зато што је притом веома тешко (за неке и немогуће) да се задрже и "прикоче" на прихватљивих неколико коцкица, када испред нас стоји читавих 100 грама.

И за крај подсјећање да приликом куповине чоколаде бирате оне с мање шећера и већим процентом какаа.

Извор: Б92, dnevnik.rs