latinica  ћирилица
09/11/2017 |  21:08 | Аутор: РТРС

Гвожђе у крви: Да ли јаки магнети могу да нас убију?

Једно од најчешћих питања на Јутјуб каналу Браиниац75 јесте да ли би боравак у близини јаких магнета опасан, с обзиром на то да се у нашој крви налази гвожђе.
Гвожђе у крви - Фото: Screenshot
Гвожђе у крвиФото: Screenshot

Иако наша крв заиста садржи гвожђе, оно у њој није присутно у облику малих, чврстих, металних честица, већ као дио великог молекула, металопротеина хемобглобина.

Хемоглобин представља црвени дио крвених зрнаца и управо он је заслужан за преношење кисеоника у тијелу и уклањање угљен-диоксида из организма.

Ријеч је о изузетно сложеном молекулу, који се састоји од 2.952 атома угљеника, 4.664 атома водоника, 832 атома кисеоника, 812 атома азота, 8 атома сумпора и само 4 атома гвожђа.

С обзиром на то да је ријеч о врло малој количини гвожђа, који представља само дјелић огромног молекула, јаки магнети неће успјети да га привуку.

Штавише, на видео-снимку се може видјети да излагање крви снажном магнету доводи до њеног удаљавања од магнета, односно стварања дијамагнетске реакције.

Дијамагнетизам је особина материјала да формирају магнетно поље супротно спољњем магнетном пољу, чиме се ствара ефекат сила одбијања. Један од таквих материјала је вода, која чини највећи дио наше крви.

Извор: Б92