latinica  ћирилица
09/11/2017 |  20:58 | Аутор: РТРС

Зашто је лоше да брзо смршате?

"Скини 15 килограма до Нове године", "Уђи у старе фармерке за двије недјеље" - то је оно што обећавају многе брзе дијете. Не насједајте на то јер уопште није добро да брзо скинете килограме!
Вага - Фото: илустрација
ВагаФото: илустрација

Можда скидање 10 килограма за двије недјеље звучи као испуњење ваших снова, али би убрзо могло да се претвори у ноћну мору.

Брзе дијете никако нису добре за ваше здравље и могу да доведу до недостатка нутријената у организму, до губитка мишићне масе и успоравање метаболизма, каже нутриционисткиња Ријанон Ламбер.

Осим тога, брзо изгубљени килограми се брзо и враћају, и то су доказале бројне студије.

Такође, када држите брзу дијету, углавном брзо и одустанете јер такав режим исхране није дугорочно одржив план.

Са друге стране, ако постепено и полако скидате вишак килограма, временом ћете ресетовати своје навике, изградити здравији однос према храни и на крају почети да живите здравије, умјесто да само гладујете и бројите калорије.

- Повећајте унос воћа и поврћа, сложених угљених хидрата умјесто простих угљених хидрата, а смањите количину прерађене хране и шећера - предлаже нутриционисткиња.

Стручњаци кажу да је здраво да недјељно губите нешто мало мање од килограма, али кажу да не треба да вас брине ако се здраво храните и вјежбате, а број на ваги се не смањује јер истовремено са скидањем сала добијате мишићну масу.

Ако сте и даље у искушењу да, посебно сада пред празнике, пробате неку брзу дијету, требало би да знате да ћете килограме брзо вратити зато што такве дијете не топе сало, већ само губите течност.

- Добар дио скинутих килограма на брзој дијети је заправо течност јер због рестриктивне дијете не уносите довољно енергије - објашњава нутриционисткиња.

И зато ћете одмах након дијете да вратите исти број килограма који сте имали.

Ако ово није било довољно да вас убиједи, требало би да знате и да брзе дијете штете здрављу.

- Када смањите количину калорија које уносите, не уносите довољно важних нутријената попут минерала и витамина. То може да остави посљедице како на имунитет, тако и на разне друге ствари. На примјер, недостатак витамина Д, калцијума и фосфора доводи до слабијих и кртијих костију. Због недостатка гвожђа и витамина Б могу да се јаве умор и анемија - упозорава др Ламбер и додаје да се све то може спречити здравом исхраном.

Осим тога, због брзе дијете можете да изгубите мишићну масу.

- Бројна истраживања су показала да брзе дијете које подразумијевају уношење драстично мање калорија најчешће резултирају губитком мишићне масе - каже нутриционисткиња.

И метаболизам постаје спорији, а то никако није оно што желите.

Метаболизам одређује колико калорија ће тијело сагорјети током дана, а на то утичу разни фактори попут старосног доба, пола, гена... Али, тиме што брзо скидате вишак килограма можете да успорите метаболизам и доведете до тога да тијело сагоријева мање калорија дневно.

- Метаболизам може да буде спорији због губитка мишићне масе и смањења тироидног хормона - објашњава др Ламбер.

Иако бисмо сви више вољели брза рјешења, за све проблеме па и за сало, на крају је једини начин да здраво скинете килограме да то радите - полако.

- Брзо мршављење значи брзе резултате, али то може да оштети тијело, ментално и физички. На крају ћете, највјероватније, и вратити те килограме - каже нутриционисткиња и даје неколико савјета како да смршате здраво.

1. Смањите унос прерађене хране и готових оброка

Таква храна најчешће садржи доста шећера и нездравих масти, што све утиче на ниво шећера у крви и повећање апетита.

2. Једите паметно

Уносите протеине, сложене угљене хидрате и здраве масти, уз воће и поврће - тако ћете унијети здраве намирнице, дуже ћете бити сити и имаћете више енергије.

3. Одмарајте

Недостатак сна може да повећа ниво хормона грелина (хормон одговоран за осећај глади) и да смањи ниво хормона лептина (хормон одговоран за осјећај ситости). Самим тим, због недостатка сна ћете стално бити гладни.

4. Вјежбајте

Тренирајте редовно и пробајте различите типове тренинга - тренинг снаге, тренинге нижег и вишег интензитета.

Извор: Мондо