latinica  ћирилица
09/11/2017 |  18:47 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Нова серија лажних свједочења у Суду БиХ (ВИДЕО)

У бх. правосуђу лажно свједочење и промјена исказа свједока у односу на истражни поступак, у предметима ратних злочина, постаје пракса. Иако је ријеч о затвором кажњивом кривичном дјелу, правосуђе не реагује. За 12 година Одјељења за ратне злочине, због лажног свједочења изречена је само једна пресуда. Истовремено, на основу сумњивих исказа свједока, изречене су бројне ослобађајуће пресуде или дугогодишње затворске казне.
Лажна свједочења - Фото: РТРС
Лажна свједочењаФото: РТРС

"Заклињем се и изјављујем да ћу о свему што пред Судом будем питан говорити истину и ништа од онога што ми је познато нећу прешутјети"- овим ријечима свједок Бесим Мујановић започео је свједочење пред Судом БиХ. У демократским земљама и правосуђима ово је сакрамент!

Памфлет- у анархичним бх. судницама, које постају мјесто организованог некажњеног кривоклетства! Јер чим у судници столицу заузму, свједоци без изузетка, на истину се заклињу! Који минут касније постају "режисери" научне фантастике.

Изет Арифовић био је војник Насера Орића. Оптужен је са двојицом саизвршилаца за убиство српских цивила у јулу `92. Баш у јулу исте године, "био је тешко рањен и непокретан"- са клупе за свједоке "понављају" његови инструисани саборци и папигићи. И ништа необично да "рањени и непокретни" Арифовић истовремено "није био на два различита мјеста".

О Петровдану `92. док су разуларене хорде, а међу њима, према оптужници и Арифовић, убијале Србе по Залазју, "он је непомично лежао у импровизованој амбуланти"- казивао је Химзо Хоџић. Исти дан и опет "тешко рањен и непокретан" лежао је Арифовић у соби Рефика Салиховића, тврдио је власник собе, само који минут прије Хоџића у истој судници.

Да ли су Хоџић и Салиховић, по узору на овцу Доли, успјели да клонирају "непокретног" Арифовића!? Или је по сриједи лажно свједочење бар једног или можда обојице, процјена је у рукама истог судског вијећа које је прије мјесец "процијенило" да оптужени злочинац Насер Орић није крив.

Умјесто кривичне одговорности за свједоке, Шабан Максумић и друштво одлучили су да све од јавности склоне. И тражени видео запис нам ускрате. А сличних некажњених "клонирања" у бх. судницама, све је више. Још више промијењених свједочења у судници у односу на истражни поступак. Образложења "двије истине свједока" о једном ратном злочину - удар на људски интелект!

- Зато што сам био изнервиран причао сам нисам ни знао шта и реко сам што нисам требао - каже свједок Мујановић.

Други свједок Хусеин Хаџиавдић свједок, такође се не сјећа претходних исказа.

"Амнезични" или "клонирању" у судници склони свједоци којих смо се наслушали и у предмету "Орић" најчешће свједоче о тзв. одлучујућим чињеницама у поступку.

- Професионална анегдота каже- када би судови судили лажним свједоцима, мало би било затвора! Дакле, тако су честе ситуације да свједоци мијењају изјаве да је то појава с којим се ми као професионалци и адвокати сусрећемо скоро сваки дан у суду - каже адвокат Миодраг Стојановић.

Да ли ће лажно свједочење постати "правно ваљано" и која ће од "двије истине" бити прихваћена слободна је процјена "моралиста" заогрнутих у судијске тоге. И како год да процјене- инстант заборав и лажно свједочење кривично је дјело за које је запријећена затворска казна и до 10 година.

- То спада у категорију кривичних дјела која се не могу починити из нехата. Највећа одговорност је на онима који дају исказ, на њима је и грађанска и морална и кривична одговорност - каже Арбен Муртезић, бивши дисциплински тужилац.

Међутим, у бх. правосуђу до сада је изречена само једна казна, 15 мјесеци затвора Србину Бошку Лазићу.

- Суд је у могућности да пошаље записник у коме је уочио основ сумње за лажно свједочење. Питање је да ли то ради - каже Владо Адамовић, бивши судија и адвокат.

Зато моралисти попут Шабана Максумића, након "моралних процјена лажног свједочења" и ослобађајућих пресуда оптуженим злочинцима, попут Насера Орића, организују феште. Од "фештања" времена немају ни да пресуде писмено образложе, а законом прописани рок од мјесец дана већ је прошао. У моралном правосудном суноврату, не би нас изненадило ни да умјесто грба БиХ у судницама висе слике Орића и Максумића. А заклетва с почетка приче оде у неповрат. Ионако је сврху одавно изгубила.