latinica  ћирилица
09/11/2017 |  15:25 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Хрватске муке око Агрокора

Потпредсједник Владе Хрватске Мартина Далић поручила је данас да у тој земљи нема политичког прогона, те да је управа "Агрокора", са Ивицом Тодорићем на челу, поднијела захтјев за активацију "Лекс Агрокора".
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Далићева је рекла да је хрватска Влада учинила оно што је њен задатак, да је препознала могуће проблеме и предложила законски оквир који је усвојен. Додала је да данас "Агрокором" управљају повјериоци, те да је овај концерн у својеврсној предстечајној нагодби. Она је навела да није могуће признати потраживања повјерилаца "Агрокора" који с једне стране учествују у поступку ванредне управе, а с друге на различитим судовима и у различитим земљама покушавају наплатити своја потраживања.

Повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак предао је данас Трговачком суду у Загребу табеле са оспореним потраживањима руске Сбербанке, која укупно износе око 1,13 милијарди евра.

Укупан износ признатих потраживања повјерилаца и добављача "Агрокора", према табелама које је данас објавио Трговачки суд у Загребу, износи више од 5,4 милијарде евра, док је око 2,1 милијарда евра потраживања оспорена.

Извор: СРНА