latinica  ћирилица
09/11/2017 |  15:07 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

Богданић: За незапослене породиље 405 КМ мјесечно

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да се Нацртом Закона о дјечијој заштити, који је данас разматрала Влада Српске, уводи матерински додатак, односно додатак за незапослене породиље у износу од 405 КМ мјесечно.
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС - Фото: СРНА
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РСФото: СРНА

Богданић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да ће законом бити задржана сва досадашња права дјеце и мајки.

"Новина је да ће овим законским рјешењем бити обухваћен и једнократни додатак за рођење трећег и четвртог дјетета, који је до сада утврђиван одлукама Владе сваке године. Од сада ће исплата 600 КМ за треће и 450 КМ за четврто дијете бити законска обавеза", појаснио је Богданић.

Он је додао да је за ово законско рјешење потребно обезбиједити значајна средства у буџету и Фонду за дјечију заштиту Републике Српске за 2018. годину.

"Само по основу материнског додатка требаће обезбиједити више од 16 милиона КМ за наредну годину, од чега ће више од осам милиона КМ бити из буџета Владе, а остатак из стопе доприноса, која ће сада бити 1,7 одсто", рекао је Богданић.

Према његовим ријечима, додатак за треће и четврто рођено дијете, за који је до сада из буџета издвајано 900.000 КМ, биће пренесен на Фонд за дјечију заштиту и исплаћиван као и сви остали додаци.

"Овим законским рјешењем Влада показује одговорност за демографску политику и ово је један од потеза за који очекујемо пуну подршку у Народној скупштини", нагласио је Богданић.

Извор: СРНА