latinica  ћирилица
09/11/2017 |  13:43 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Промовисана поштанска марка поводом јубилеја Банског двора (ВИДЕО)

Директори предузећа "Поште Српске" Јасминка Кривокућа и Културног центра Бански двор у Бањалуци Младен Матовић представили су данас пригодну поштанску марку, издату поводом 85 година постојања и рада Банског двора.
Поштанска марка - Фото: РТРС
Поштанска маркаФото: РТРС

Кривокућа је на конференцији за новинаре рекла да је овај јубилеј значајан, како за Бањалуку, тако и за Републику Српску, те да ће пригодне марке бити мали амбасадори који ће промовисати традицију ове културне установе свуда по свијету.

Она је напоменула да је о,90 КМ номинална вриједност марке, која је издата у 10.000 примјерака, те да издање прати и пригодни коверат на којем се налази више података о Банском двору.

"`Поште Српске` редовно прате и подржавају све значајне манифестације, те пригодним издањима поштанских марака обиљежавају велике јубилеје. Сматрамо да је то најбољи начин промоције историје и традиције Републике Српске", истакла је Кривокућа, која је уручила пригодне поклон-блокове овог издања поштанских марки Матовићу.

Матовић је изразио задовољство што је у програм обиљежавања овог значајног јубилеја уврштена и промоција пригодне поштанске марке, на којој се налази зграда Банског двора и која ће посебно допринијети промоцији ове установе културе.

"Ова поштанска марка резултат је разумијевања представника предузећа `Поште Српске`, који су препознали историјски значај Банског двора као једне од најстаријих институција културе у Републици Српској и БиХ", рекао је Матовић.

Он је напоменуо да двомјесечни програм обиљежавања 85 година постојања и рада Банског двора обухвата организацију више од 20 репрезентативних садржаја културе, као што су промоције, изложбе, те концерти.

Културни центар Бански двор отворен је 8. новембра 1932. године, као сједиште бана Врбаске бановине Краљевине Југославије.

Као резиденција бана Врбаске бановине кориштен је до 1941. године. Током Другог свјетског рата унутрашњост објекта је девастирана, па је већи дио скупоцјеног намјештаја, слика и других предмета неповратно изгубљен.

По завршетку рата, двор је кориштен као војно и политичко сједиште. Од 1955. године, одлуком коју су донијеле тадашње градске власти, зграда се даје на управљање Дому културе, а од 1998. године званично постаје јавна установа културе под називом Културни центар Бански двор.

Извор: СРНА