latinica  ћирилица
09/11/2017 |  12:19 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Матаруга: Нисам пристао на притиске; Савић: Универзитету потребан частан ректор

Ректор Универзизета у Бањалуци Милан Матаруга образложио је разлоге одлуке о подношењу оставке на ову функцију, а предсједник Уније студента Републике Српске Ратко Савић рекао је да је бањалучком Универзитету потребан частан, поштен и одлучан ректор, који ће се без страха борити против корупције без обзира на пријетње и уцјене, као што се то, како тврди, дешава ових дана.
Милан Матаруга - Фото: РТРС
Милан МатаругаФото: РТРС

"Нисам дозволио да се од Универзитета у Бањалуци прави циркус и нисам пристао ни на какве притиске", рекао је Матаруга.

Матаруга је поручио да је симптоматично сто се све дешава у вријеме када треба да се распишу избори за представнике студентских тијела. Упитао је да ли су студентски представници који су покренули цијелу причу, заиста прави представници студената и бране њихове интересе.

"Врло брзо ћемо знати ко и шта стоји иза ове афере. Има оних који се декларативно залажу за промјене, а управо су против њих", истакао је Матаруга.

Он је напоменуо да је претходна два дана добио бројне поруке подршке колега, декана и ректора из региона.

Поручио је да му није жао што већ сутра неће бити ректор Универзитета, али да остаје горчина, јер није успио завршити жељене реформе.

Новом ректору Универзитета у Бањалуци пожелио је срећу у будућем раду.

Предсједник Уније студента Републике Српске Ратко Савић рекао је да је бањалучком Универзитету потребан частан, поштен и одлучан ректор.

"Наравно да желимо да Сенат Универзитета изабере новог ректора", рекао је Савић данас у Бањалуци и додао да на мјесто вршиоца дужности ректора може бити изабран неко од четири проректора.

Упитан да ли би на то мјесто могао да буде изабран декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, Савић је кратко одговорио -"Не".

Он је додао да се од Сената очекује да одлучи хоће ли ова високошколска установа функционисати као до сада или ће коначно почети са нормалним радом, без "страха, пријетњи и уцјена".

Савић је навео да ће се од овог тренутка почети отворено причати о свим околностима у случају организоване криминалне групе која, како тврди, "стоји иза референта у стручној служби Технолошког факултета Велимира Балабана, а коју спонзорише покрет `Рестарт`".

Према његовим ријечима, манипулацијом јавности покушава се скренути пажња са суштине проблема, скандала на Универзитету, односно ко штити Балабана који је, како наводи, сексуално злостављао студенткиње, те ко је студентима нудио 60.000 КМ да се заташка случај и ко им је пријетио смрћу.

"У овом тренутку не могу да наведем њихова имена јер се води истрага, али знамо ко су они и ријеч је о утицајним људима са Универзитета", рекао је Савић.

Извор: С. Личина/РТРС, СРНА