latinica  ћирилица
09/11/2017 |  09:45 ⇒ 09:45 | Аутор: РТРС

Највећа запљена кокаина у историји Колумбије - 12 тона

Колумбијска полиција заплијенила је више од 12 тона кокаина, што је највећа запљена у дугогодишњој борби против кријумчарења дроге.

Кокаин, чија се тржишна вредност процјењује на око 360 милиона долара, пронађен је закопан у земљи на четири фарме, на плантажама банана у северозападној провинцији Антиоквија, у близини границе са Панамом.

"Захваљујући полицијсјкој операцији, у сарадњи са обавјештајним службама пријатељских земаља, дошло је до највеће запљене у историји", рекао је предсједник те земље Хуан Мануел Сантос у полицијској станици, гдје су приказани заплијењени пакети кокаина.

Сантос је заплеијњени кокаин довео у везу са групом кријумчара дроге, познатом као "Заливски клан", а која је постала једна од највећих пријетњи по безбједност послије потписивања мировног споразума прошле године са Револуционарним оружаним снагама Колумбије (ФАРЦ).

Сантос, којем сљедеће године истиче мандат, обећао је да ће послати 80.000 војника и полицајаца у области које су некада биле под контролом ФАРЦ у намјери да спријечи покушаје нових кријумчарења дроге.

Током тродневне операције, ухапшене су четири особе, саопштила је полиција.

"Заливски клан" предводи бегунац Даиро Антонио Усуга, познат као Отонијел. САД су понудиле награду од пет милиона долара за информације које би резултирале његовим хапшењем или смрћу.

Осим дроге, та криминална група се бави и илегалним рударством, а већина чланова, којих према процјенама има 1.500, раније је била у редовима десничарских паравојних група, преноси Ројтерс.

Колумбија је један од водећих свјетских произвођача кокаина, с производњом од око 910 тона годишње.

Ове године, припадници полицијске јединице за борбу против наркотика заплијенили су 362 тоне кокаина.

Извор: Танјуг