latinica  ћирилица
09/11/2017 |  09:02 ⇒ 12:06 | Аутор: РТРС

"Без акциза, БиХ ће прво изгубити новац од Европске комисије"

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је да ће БиХ, ако не буде усвојен сет закона о акцизама, прво изгубити бесповратни новац од Европске комисије, који није неограничено доступан.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс Гунар ВигемаркФото: СРНА

Вигемарк је нагласио да су сви разочарани изостанком напретка у вези са овим питањем, те да прво парламент БиХ мора да добије приједлог за који је могуће обезбиједити подршку.

"Технички то јесте компликовано питање, али има ту и доста разбацивања терминологијом попут некаквих општих појмова као што су транспарентност, чиме се импутира на неки начин да Управа за индиректно опорезивање, чији је Управни одбор предложио измјене Закона о акцизама, није транспарентна у раду", рекао је Вигемарк за "Глас Српске".

Он је додао да званичници ЕУ говоре да БиХ треба да има одређени фискални простор, односно да покаже да има капацитете да може отплаћивати дугове ако дође до задужења.

"Ми овдје говоримо првенствено о кредитима који би дошли од Европске банке за обнову и развој. Међутим, новац који би БиХ прво изгубила је новац од Европске комисије и то у форми грантова, дакле бесповратних готовинских средстава", истакао је Вигемарк.

Према његовим ријечима, ако се новац не може усмјерити у БиХ зато што не постоји фискални простор који ће омогућити да се испуне услови међународних финансијских институција, тај новац неће бити исплаћен БиХ.

Говорећи о шанси да БиХ стекне статус кандидата за чланство у ЕУ почетком наредне године, Вигемарк је рекао да би први корак био да се заврши са утврђивањем одговора на упитник Европске комисије.

"Други корак је израда мишљења које ЕУ припрема једним дијелом на основу одговора које достави БиХ. Мислим да постоји неке прилика у првој половини наредне године и за БиХ и друге земље западног Балкана", навео је Вигемарк.

Извор: СРНА