latinica  ћирилица
08/11/2017 |  19:22 ⇒ 09/11/2017 | 08:48 | Аутор: РТРС

Студентима упућене пријетње; Матаруга понудио оставку (ВИДЕО)

Иако је јуче рекао да неће поднијети оставку, ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга то је учинио данас. Представници Уније студента оставку су затражили због нагомиланих проблема, а незадовољство је кулминирало након афере сексуалног узнемиравања студенткиња.
Састанак представника студената и ректора Универзитета у Бањалуци Милана Матаруге - Фото: РТРС
Састанак представника студената и ректора Универзитета у Бањалуци Милана МатаругеФото: РТРС

Ректор је, према свему судећи, поклекао под притиском Уније студената. Из Универзитета кратко саопштење да је оставку упутио Сенату и да ће разлоге образложити сутра. Само неколико часова раније, Матаруга није желио да открије какви су му планови.

- Ја ћу вам само рећи да би до краја седмице требало да буде сједница Сената на којој ће се расправљати о захтјевима студената - рекао је Матаруга. На питање да ли је поднио оставку, кратко је рекао: "Нисам још".

Проблеми на Универзитету кулминирали су након случаја "Балабан" и сексуалног узнемиравања на Технолошком факултету. Не одустају од захтјева да овај, али и случајеви корупције, буду ријешени. Кажу да ректор разумије њихове захтјеве, али им је рекао да их не може брзо ријешити, због чега су и тражили оставку.

- Ми знамо да је /Велимир/ Балабан уплетен у многе прљаве послове у куповину испита и многих других гнусних ствари. Међути, није сада проблем у Балабану, већ у томе да има много оних на факултету који се боје онога о чему би Балабан могао да проговори - каже Ратко Савић, предсједник Уније студената.

Актери цијеле приче тврде да иза свега стоје крупније "рибе", које већ дуже раде на томе да се цијели случај сакрије од јавности.

- Нама су прво нудили 60.000 КМ да не излазимо у јавност са овим и ми смо то одбили. Након тога, почеле су уцјене а све је кулминирало када су почели да нам пријете смрћу - каже Радомир Тешић, потпредсједник Савеза студената технолошког факултета.

Не буду ли им захтјеви испуњени, из Уније студената најављују протесте и блокаду Универзитета. Апел да се све ријеши дијалогом, те да нема потребе за насиљем, стиже и од предсједника Републике Милорада Додика.