latinica  ћирилица
08/11/2017 |  18:21 ⇒ 09/11/2017 | 07:58 | Аутор: РТРС

Милиони хришћана мете прогона

Милиони хришћана широм свијета суочавају се са казнама укључујући затварање, мучење и смрт због практиковања своје религије, наводи се у новом истраживању.

Хуманитарна агенција Опен дорс саопштила је да су Сјеверна Кореја, Сомалија и Авганистан најгоре земље за отворено практиковање хришћанства.

У истраживању ове агенције наводи да глобални ниво прогона хришћана биљежи раст већ четири године заредом, а посебно тешка ситуација је у земљама Азије, пише лист Дејли експрес.

Студија је утврдила да је за повећање непријатељстава највише одговоран исламски екстремизам у 14 од 20 земаља које су прве на листи на којој је укупно 50 земаља.

Анимозитет према хришћанима регистрован је и у Индији и Ираку.

Ова хуманитарна агенција тврди да је ситуација посебно тешка у Сјеверној Кореји и да је власт предузела оштре мјере против око 300.000 хришћана у тој земљи.

У Сомалији, која је друга на листи, особа може да буде убијена на лицу мјеста, ако се утврди да је хришћанин.

Милитантна исламистичка група Ал шабаб, која је посебно активна у Сомалији, најавила је као своју мисију "чишћење Сомалије од свих хришћана".

У Авганистану је забрањено практиковање било које друге вјере осим ислама, али и поред тога у тој земљи живи више хиљада хришћана.

"Лица за које утврде да су хришћански вјерници власт често шаље у болницу за ментално поремећене јер се вјерује нико нормалан не може да напусти ислам", наводи се у саопштењу.

На 15. мјесту на овој листи је Индија због напора у тој земљи да се уведу национални закони који ће спријечити практиковање било које вјере осим хиндуистичке.

Извор: СРНА