latinica  ћирилица
08/11/2017 |  15:49 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежен Митровдан-крсна слава БОРС-а (ВИДЕО)

Широм Српске парастосима, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима, обиљежен је Митровдан-крсна слава Борачке организације Републике Српске.
Митровдан обиљежен широм Српске - Фото: РТРС
Митровдан обиљежен широм СрпскеФото: РТРС

Служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља и полагањем вијенаца на споменик на гробљу Свети Пантелија, Митровдан је обиљежен у Бањалуци. Милан Ђукић, ратни војни инвалид, 1993. године остао је без ноге. За њега је ово важан дан.

Ђукић каже да се на данашњи дан сви заједно сјећају својих погинулих колега, у миру се моле за њих и друже се.

"У вријеме празновања вријеме је и обавеза да се присјетимо свих оних палих бораца који су животе уградили у темеље Српске", рекао је Горан Рогић, предсједниг Градске борачке организације Бањалука.

Митровдан је обиљежен и у Добоју, граду који ни након 22 године од рата још нема централно спомен-обиљежје за више од 1.500 погинулих бораца. Сваки пут док прислужује свијећу за сина који је имао само 19 година када је погинуо, Митра Накића обузму емоције.

Накић истиче да би све породице погиунулих бораца жељеле да имају централни споменик негдје у граду Добоју.

У знак сјећања на 575 бораца са територије Приједора који су у протеклом рату уградили живот у темеље Српске, прислужене су свијеће и положени су вијенаци на Централно спомен-обиљежје "За крст часни". Служењем парастоса и полагањем вијенаца Митровдан је обиљежен и у Источном Сарајеву.

"Ријешен је проблем стамбеног збрињавања породица палих бораца. Остаје кључни проблем запошљавање демобилисаних бораца и њихових породица", рекао је Драгиша Тушевљак, предсједник Борачке огранизације Источно Ново Сарајево.

Крсна слава БОРС-а обиљежена је и у Фочи

Зворничка бригада Војске Републике Српске дала је немјерљив допринос у ослобађању Зворника и стварању Српске, а 565 њених бораца живот је дало за слободу отаџбине и српског народа.

Крсну славу БОРС-а обиљежили су и у Шамцу, Братунцу и Бијељини.

Mитровдан, крсна слава БОРС-а, обиљежена је и у Требињу, ломљењем славског колача и сјећањем на 258 страдалих бораца Требињске бригаде. Служен је помен, а на споменик браниоцима Требиња положено цвијеће. Преживјели саборци чувају успомену на њих, али и најтеже дане Oдбрамбено-отаџбинског рата када је настајала Република Српска.

Градска управа настоји да обезбиједи подршку за борачке категорије, у првом реду запошљавање демобилсианих бораца ВРС.

"Заједно са нашим погинулим саборцима одбранили смо Требиње и Републику Српс како би данас сви слободно живјели и радили", истиче Перо Мишељић, предсједник Скупштине БОРС-а Требиње.

"Дајемо подршку борачким категоријама. Настојаћемо да изађемо максимално у сусрет свим захтјевима ове категорије становништва. У посљедње вријеме било је неколико јавних позива за запошљавање, који, нажалост, нису имали велики одзив", рекао је Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца Митровдан је обиљежен и у Мркоњић Граду, Модричи Шипову, Српцу. Крсну славу Митровдан, са жељом да сваку наредну прославу борци дочекају у бољим условима, честитали су предсједник парламента Недељко Чубриловић, премијерка Српске, Жељка Цвијановић и бројни званичници.