latinica  ћирилица
08/11/2017 |  14:51 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Тадић: Дом народа функционише редовно

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ редовно функционише јер је то омогућено већином која стоји иза Савјета министара, изјавио је данас предсједавајући Дома Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Он каже да у БиХ постоји жеља да се пређе што више такозваног европског пута до 2018. године, на чему се активно радило на почетку мандата 2015. године, али је дошло до одређеног замора.

"Данас је била редовна сједница Дома народа и кретала се у оним оквирима дневног реда који су били могући имајући у виду претходни рад и иницијативе које су дошле из Представничког дома и Савјета министара, односно једног броја посланика који су наступили са иницијативама у вези са Законом о саобраћају", рекао је Тадић новинарима.

Према његовим ријечима, видљиво је да сви, и они који представљају власт, али и опозицију, имају отворену жељу и вољу да учествују у процесу и не коче европски пут земље.

"Позивамо, онолико колико је то могуће да сви предлагачи докумената и аката који долазе пред Дом народа покажу већи степен активизма, не због предстојећег изборног процеса или некакве пропагандне реторике, већ због тога што је то интерес људи који живе у овој земљи", рекао је Тадић.

Говорећи о иступању из СДС-а и формирању Народне странке, Тадић је истакао да је већ раније отворено и јасно рекао да је изабран као делегат на платформи Савеза за промјене, те да сходно томе нема намјеру да повриједи било којег бирача који му је указао повјерење да у Дому народа буде представник такве политике.

Тадић није желио да коментарише декларацију посланика СДС-а Младена Босића о путу Сарајево-Београд, те рекао да није упознат о садржају.

Предсједавајући Дома народа осврнуо се на недавне билборде постављене по Источном Сарајеву који су, како је рекао, створили пометњу и изазвали упућивање пријетњи делегату из реда српског народа Дарку Бабаљу, те да због безбједносних разлога није присуствовао данашњој сједници Дома народа БиХ.

"Он се мени као члану Колегијума обратио захтјевом да се код надлежних органа инсистира да се поведе процедура заштите њега и његове породице, као и утврђивање виновника те клеветничке оптужбе", рекао је Тадић, указујући да је из тог разлога Дом народа данас функционисао на ивици кворума.

Тадић је апеловао да Дирекција за координацију полицијских тијела, Агенција за истраге и заштиту, Обавјештајно-безбједносна агенција, а примарно Министарство унутрашњих послова Републике Српске, истраже до краја клеветничке оптужбе које су утицале на рад Дома народа.

Предсједавајући Дома народа није желио да коментарише одлуку о суспензији референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, истичући да не жели да се то погрешно схвати.

"Не желим да се то схвати да сада неко ко руководи Домом народа Парламентарне скупштине БиХ држи слово и придикује другом парламентарном тијелу које је из Републике Српске. У ту врсту улоге заиста не желим да улазим", рекао је Тадић.