latinica  ћирилица
08/11/2017 |  14:40 | Аутор: РТРС

Прослављена слава Косовске Митровице

Светом литургијом у Храму Светог Димитрија и литијом од Храма до Трга Шумадија данас је у Косовској Митровици прослављена храмовна и слава те општине.
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

Послије обреда ломљења славског колача на Тргу Шумадија, Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије је у обраћању вјерницима пожелио да Срби буду достојни заштитничке улоге Светог великомученика Димитрија.

"Нека нас Свети Димитрије чува и бди над нама као што је чувао наше претке. Нека нас молитвама Господ сачува на овим светим просторима и да ми сачувамо све оно што нам је остављено у насљедство и то оставимо нашим потомцима", навео је епископ Теодосије.

Ломљењу славског колача присуствовао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и представници локалних органа власти.

Честитајући славу свим становницима Косовске Митровице, Ђурић им је поручио да буду истрајни и одлучни да остану своји на своме.

"Овде је сваки дан у години дан борбе за опстанак, дан борбе за очување нашег националног, културног и духовног идентитета, дан борбе за очување наших државних интереса и институција", рекао је Ђурић и нагласио да је Србија поносна на Косовску Митровицу.

Он је поручио да све дотле док буде спремности да се бране интереси, ништа неће бити изгубљено.

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов пренио је окупљенима на Тргу Шумадија да је цијела Република Српска са браћом и сестрама на Косову и Метохији.

"Наставићемо да помажемо свој народ на Косову и Метохији, јер без очувања Космета и Срба на њему, нема опстанка српског народа било гдје у свијету", рекао је Арлов.

Славски колач са златником на којем је лик Светог Димитрија донирали су грађани Републике Српске преко Одбора за помоћ Србима на Космету.

Арлов је подсјетио да је ово шести златник, вриједности 300 евра, који су донирали грађани Српске и додао да ће нови златник бити дониран 12. маја општини Лепсавић и тамошњој парохији.

Литију од Храма Светог Димитрија до главног моста на ријеци Ибар и Трга Шумадија обезбјеђивали су припадници Косовске полицијске службе

Извор: СРНА