latinica  ћирилица
08/11/2017 |  13:58 | Аутор: РТРС

Француски суд вратио слику Камија Писароа јеврејској породици

Француски суд донио је одлуку да се слика Камија Писароа, познатог импресионисте, врати породици јеврејског колекционара, коме је одузета током Другог свјетског рата.
"Брање грашка" Камија Писароа (Фото: Wikimedia Commons) -
"Брање грашка" Камија Писароа (Фото: Wikimedia Commons)

Суд је донио одлуку у корист потомака богатог бизнисмена Симона Бауера, чију су имовину заплијенила француске власти 1943. године.

Слика је урађена 1887. године и сада је у посједу америчког пара Бруса и Роби Тол, који нису знали коме је раније припадалаа. Они су је 1995. године на аукцији купили за 800.000 долара. Приликом доношења  одлуке суд није узео у обзир ову чињеницу. Њихов адвокат Рон Софер рекао је да су они разочарани и да ће се свакако жалити.

Једини преостали потомак Симона Бауера, његов унук Жан-Жак Бауер (88) рекао је да је задовољан одлуком суда и да је она била очекивана. Додао је да поштује брачни пар Тол и да су они, на жалост, жртве система или погрешног навођења приликом куповине слике.

Слика "Брање грашка" једно је од 93 умјетничка дјела која су, на основу антисемитских закона квислиншке владе у Вишију, конфискована Бауеру, прије него што је послат у сабирни центар Дранси.

Ипак, успио је да побјегне прије него што је пребачен у концентрациони логор. Преминуо је 1947. године, финансијски уништен.