latinica  ћирилица
08/11/2017 |  13:47 | Аутор: РТРС

У протеклих пет година у Србију инвестирано осам милијарди евра

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да је у протеклих пет година у Србију инвестирано осам милијарди евра, те да је Србија посвећена креирању услова за привлачење нових инвестиција.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

Брнабићева је на представљању "Беле књиге 2017" Савјета страних инвеститора истакла да је Влади Србије битније од привлачења нових инвеститора да обезбиједи инвеститорима који већ послују у Србији да прошире своје пословање.

"Постигнута је макроекономска стабилност и фискална консолидација. Коначно смо успели и да смањимо јавни дуг и путању тог дуга. Инфлација се креће у оквиру пројектованих граница. Смањује се и стопа незапослености захваљујући расту приватног сектора", рекла је Брнабићева.

Она је додала да је посљедњих година јавни сектор био "омиљени послодавац", што је слало погрешан сигнал, али да је сада та ситуација преокренута.

"Показатељи су одлични, али морамо бити скромни и све држати под строгом контролом јер веома је лако за земље које су биле на рубу стечаја да изгубе контролу и врате се у ту ситуацију", нагласила је Брнабићева.

Она је навела да ће Влада Србије урадити све што је у њеној могућности да трошкови повећања плата у јавном сектору не терете инвеститоре, да промијени пореску политику и да позитиван сигнал приватном сектору, као и да се мора ставити фокус на сиву економију.

"Приступ питању сиве економије веома је важан јер тако шаљемо сигнал свим инвеститорима, малим и средњим предузећима, који поштују законе Србије да радимо на омогућавању да буду конкурентни на праведном, слободном, фер тржишту", рекла је Брнабићева.

Она је додала да ће до краја године бити усвојен програм за реформу пореске управе, затим да ће се јачати инспекцијски надзор, те да ће фокус бити стављен на економију која се базира на безготовинским плаћањима.

"Трећи стуб који је посебно важан за привредну заједницу и грађане јесте владавина права. То је нешто у чему нисмо остварили довољан напредак, али сада је дошло време да се усредсредимо на то", истакла је Брнабићева.

Она је рекла да је у 2017. години Србија забиљежила најбоље резултате до сада на ранг листи Свјетске банке, гдје је заузела 43. место од 190 земаља, те да се већ трећу годину унапређује позиција на тој ранг листи, што је показатељ да се спроводе реформе.

Брнабићева је додала и да је остварен напредак од 12 мјеста на ранг листи глобалног конкурентног индекса Свјетског економског форума.

Савјет страних инвеститора оцијенио је у овогодишњој "Белој књизи" да је пословна клима у Србији далеко боља него пре 10 година, те да је у протекле три године привреда биљежила стални напредак.

Предсједник Савјета страних инвеститора Јана Михајлова рекла је да је напредак остварен у 33 одсто приједлога Савета, те да је највећи напредак постигнут у четири области-грађевинско земљиште и изградња, заштита корисника финансијских услуга, транспорт и дуванска индустрија.

Извор: Срна