latinica  ћирилица
08/11/2017 |  13:17 | Аутор: РТРС

На менију вечере у част Доналда Трампа у Јужној Кореји нашао се и сос старији од САД

На менију вечере која је у част америчког предсједника Доналда Трампа приређена у Сеулу нашао се и посебан сос, који је више од 100 година старији од Сједињених Америчких Држава.
Доналд Трамп и Мун Џае Ин на конференцији за новинаре - Фото: ТАНЈУГ
Доналд Трамп и Мун Џае Ин на конференцији за новинареФото: ТАНЈУГ

Вечеру, која је одржана у предсједничкој резиденцији познатој као Плава кућа, одмах поред некадашње краљевске палате, чини јело од говеђих ребараца у "изузетном соја сосу старом 360 година", рекао је портпарол Кабинета предсједника Јужне Кореје, преноси АФП:

То значи да је чувени сос направљен 1657, у години рођења творца Декларације о независности САД Бенџамина Френклина.

Ферментисана храна укључујући соја сос је главни састојак јужнокорејске кухиње, а соја сосеви које су направили познати мајстори и који су деценијама - или чак вијековима - ферментисали, продају се по цијени од чак више десетина хиљада долара по литру.

На једној изложби хране 2012. године, соја сос направљен прије 450 година продат је по цијени од 90.000 долара, наводи француска агенција.

Мени у част Трампа предвиђа и лососа на жару, за који се зна да је омиљена врста рибе америчког предсједника.

Неименовани званичник рекао је агенцији Јонхап да мени садржи "храну локалног и традиционалног укуса која би се могла допасти и америчком предсједнику".

Трамп је у Сеулу пробао и "дипломатски шкакљивог" рака уловљеног надомак спорног острва на које полажу право и Јужна Кореја и Јапан, напомиње француска агенција.

Истовремено, АП преноси да је јужнокорејска прва дама припремила специјално окријепљење за предсједника Трампа и његову супругу Меланију - сушене јапанске јабуке пуњене орасима и преливене чоколадом.

Прва дама Ким Џонг-сук, која је позната као добра куварица, лично је брала јапанске јабуке са дрвећа у вртовима Плаве куће и недјељама их сушила под стрехом предсједничког комплекса.

Јужнокорејска агенција Јонхап наводи да је супруга предсједника Мун Џае-ина изузетну пажњу посветила храни како би показала "највиши ниво куртоазије" према Трамповима, а посљедње припреме је обавила тик пред послуживање уз црни чај.

Извор: Вечерње новости, Танјуг