latinica  ћирилица
08/11/2017 |  12:45 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Музеј позоришних лутака Српске гостује у Кини

Музеј позоришних лутака Дјечијег позоришта Републике Српске представиће у кинеском граду Дунгуану 107 лутака и 20 маски из представа које су претходних пет деценија постављане на сцени овог позоришта.
Музеј позоришних лутака РС (Фото:  Дјечије позориште Републике Српске) -
Музеј позоришних лутака РС (Фото: Дјечије позориште Републике Српске)

Изложба Музеја позоришних лутака биће отворена сутра у оквиру програма "Културна сезона Кине 2017 - земље централне и источне Европе" у Градској библиотеци на језеру Сонгшанг, саопштено је из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Библиотека је подијељена у неколико нивоа и нуди различите културне садржаје, а посјетиоци ће изложбу лутака Дјечијег позоришта Српске имати прилику да виде свакога дана до 19. новембра.

Позоришне лутке и маске, које су већ прошле седмице стигле у Кину, илуструју различите луткарске системе и позоришне форме изражавања од гињола, марионета на кратке и дуге конце до разних типова ручних лутака, јавајки, те сицилијанских марионета.

Лутке изложене у библиотеци у Дунгуану рад су најпознатијих европских луткарских мајстора, а израђене су у радионицама Чешке, Бугарске, Бјелорусије, Њемачке, Србије, те Републике Српске и БиХ и представљају европске музејске луткарске вриједности са краја 20. и почетка 21. вијека.

Покровитељ путовања Дјечијег позоришта Српске у Кину је Влада Републике Српске, а кинески партнер је обезбиједио услове за боравак и поставку изложбе лутака у Градској библиотеци Дунгуана, која се простире на око 50.000 метара квадратних.

Након ове изложбе Дјечије позориште Републике Српске ће се кинеској публици поново представити и у априлу наредне године, и то представама "Одисеј-сан о повратку" и "Фолклорна магија", које ће гостовати у неколико градова у Кини.

Музеј позоришних лутака Дјечијег позоришта Републике Српске је једини музеј позоришних играјућих лутака у југоисточној Европи.

Музеј, у којем се чува 500 играјућих лутака, настајао је деценијама и производ је свијести о потреби очувања духовног и материјалног блага умјетника луткара из Српске и из других европских земаља, који су дали свој креативни допринос изради лутака за неку од домаћих луткарских представа.

Извор: Срна