latinica  ћирилица
08/11/2017 |  10:58 | Аутор: РТРС

"Први кадар": Вече лауреата у част режисера Драгана Елчића

У оквиру 11. Међународног филмског фестивала "Први кадар" у Културном центру Источно Ново Сарајево одржано је вече лауреата фестивала посвећено Драгану Елчићу, познатом српском режисеру и документаристи.
"Први кадар"-Драган Елчић - Фото: СРНА
"Први кадар"-Драган ЕлчићФото: СРНА

Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је синоћ да је Елчић један од највише награђиваних и најплоднијих аутора документарних и арт-документарних филмова у окружењу и региону.

Елчић је навео да му је лако да о својим филмовима говори по Европи и свијету, али да у мјесту гдје је рођен и пред својом браћом и сестрама осјећа посебно узбуђење.

"Није ми било лако ни да од 250 својих филмова изаберем пет, мада ни сам не знам зашто су се управо они нашли у мом избору. Можда зато што је то дио мог опуса у сфери арт-документарног филма", рекао је Елчић Срни.

Публика је видјела његове филмове - "Чувари тишине", "Пусте руке", "Коло", "Траг" и "Живот".

Говорећи о својим дјелима, Елчић, који је и декан Академије уметности у Београду, истакао је да ауторска идеја треба да доминира у односу на тематски оквир.

Елчић је и предсједник Стручног жирија фестивала.

У оквиру пратећег програма одржане су и едукативне пројекције, филмска школа "Првог кадра" са предавањима и радионицама документарног и анимираног филма.

Пажњу публике привукао је и филм "Слатко од ништа" аутора Бориса Митића из Лесковца, који је на предавању објашњавао како снимити "Ништа", односно говорио о теми "Шта вас не уче у филмским школама".

На овогодишњи конкурс Фестивала стигло је 625 филмова из цијелог свијета.

"Посебно је значајно што ће публика имати прилику да види филмове награђене на најзначајнијим свјетским и домаћим филмским фестивалима - ИДФА, Локарно, Тесалоники, Кан, Берлинале, Лајпциг, СФФ, Белдокс и други, а у званични такмичарски програм изабрана су 43 филма из 20 земаља, који ће се такмичити у пет такмичарских селекција", рекла је Штифанићева.

Она је прецизирала да је ријеч о селекцијама - Међународна селекција документарних филмова "У фокусу", Регионална селекција документарних филмова са екс-Ју простора "Екс-ЈУ у фокусу", Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора "Кратке приче", Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета "Кључ за филм" и Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета "Нови погледи".

Вечерас је у оквиру Програма "Сјећање на..." предвиђено приказивање култног филма Александра Петровића "Сакупљачи перја", а о Петровићу ће бити ријечи и на промоцији књиге "Портрет умјетника као политичког дисидента: Живот и дјело Александра Петровића", аутора Властимира Судара.

Данас ће за штићенике Казнено-поправног завода Кула у Источном Сарајеву бити организована просебна пројекција, без присуства јавности, а током дана биће организоване пројекције филмова, који су у званичној конкуренцији фестивала "Први кадар".

У оквиру Фестивала организована је и изложба "Стоп кадар, стоп насиљу" у сарадњи са Асоцијацијом "Икс ипсилон", а у оквиру УН жене пројекта "Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и породичног насиља у БиХ".

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство цивилних послова БиХ.

Медијски покровитељи фестивала су Радио-телевизија Републике Српске и
Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Извор: Срна