latinica  ћирилица
08/11/2017 |  10:08 | Аутор: РТРС

Сукоб Русије и Запада око Сирије

Русија и западне земље су се сукобиле у Савјету безбједности УН око извјештаја у којем је Сирија окривљена за напад хемијским оружјем, чије закључке је Москва одбацила као „измишљене”, а САД искористиле да нападају сиријску владу.

Јучерашња дебата је показала велике разлике између Русије, главне савезнице сиријског предсједника Башара ел-Асада, и западних земаља које подржавају његове противнике.

Такође, постављају се и питања да ли ће мандат експерата који су извјештај саставили бити продужен и да ли ће ико у Сирији бити позван на одговорност због употребе хемијског оружја, које је међународно забрањено, пише Асошиејтед прес.

Русија и САД су понудиле супротстављене приједлоге резолуција за продужење мандата експерата чији тренутни мандат истиче 14. новембра.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли рекла је пред СБ да су САД измијениле нацрт своје резолуције и укључиле неке тачке руског нацрта, попут важности високих стандарда и јаких доказа.

Русија ипак, према њеним ријечима, наставља да „намеће неприхватљив језик чији је једини циљ да поткопа истражитеље и подијели Савјет”. Москва је ставила вето на нацрт америчке резолуције од 24. октобра о продужавању мандата експерата и саопштила да жели да прво види извјештај о наводном нападу сарином на Кан Шејкун и иперитом у Алепу.

Два дана касније, експерти су навели да су „сигурни” да је Сирија одговорна за напад на Кан Шејкун 4. априла, када је сарин убио више од 80 људи. Такви налази су подржавали раније изнијете тврдње САД, Француске и Велике Британије. За коришћење иперита у Алепу у септембру прошле године, експерти су окривили Исламску државу. Сирија је у септембру 2013. прихватила руски приједлог да преда свој хемијски арсенал и придружи се Конвенцији о хемијском оружју. Тако је спријечена америчка војна интервенција као одговор на наводни хемијски напад у предграђу Дамаска. Шеф експертске мисије је пред Савјетом безбједности рекао да „разуме политичку ситуацију око Сирије”, али да „некажњивост не смије превладати”.

Сиријски амбасадор у УН Башар Џафари је рекао да извјештај „није неутралан ни професионалан” и да су оптужбе против Сирије засноване на „измишљању долаза и манипулацијом информацијама”. Према његовим ријечима, Сирија „сматра коришћење хемијског оружја неморалним чином који мора да буде осуђен”.

Извор: Политика (Бета-АП)