latinica  ћирилица
08/11/2017 |  09:21 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Како су ухапшени пребогати Саудијци постали затвореници у хотелу с пет звјездица

Отприлике око 23 сата у суботу, гости у луксузном "Риц Карлтон" хотелу у саудијској престоници Ријаду доживјели су непријатност с каквом се људи њиховог друштвеног слоја досад вјероватно нису суочили. Бизнисмени, милионери, жене богатих спортиста и остали хитно су позвани да се спакују и окупе у холу хотела, одакле су пребачени у други хотел. Нико није знао због чега. А онда су у хотел почели да пристижу пребогати саудијски принчеви, а све како би у њему били "притворени" након хапшења због корупције.
Хотел Карлтон риц у Ријаду гдје су смјештени ухапшени - Фото: AFP/Getty images
Хотел Карлтон риц у Ријаду гдје су смјештени ухапшениФото: AFP/Getty images

Консијерж је убрзано рјешавао папирологију и викао на собарице да што пре очисте најлуксузније апартмане како би се у њих уселили затвореници највишег калибра у историји Саудијске Арабије. Уз то и дефинитивно најразмаженији.

Након што је хотел испражњен, почели су да пристижу аутобуси са осрамоћеном елитом и полицајцима. Највеће хапшење принчева у историји затвореног краљевства показало је да најбогатији, ипак, имају привилегије чак и онда када су починили криминалне радње.

Више од 40 истакнутих Саудијаца, 11 принчева који су у директном сродству са владарима, као и 30-ак високих државних званичника и бивших министара, закључани су у "Риц Карлтону", који ће по свему судећи бити њихова "затворска ћелија".

Хапшења су дошла по наређењу младог, амбициозног и власти жедног принца Мохамеда би Салмана, тренутног министра одбране, који је ипак свјестан ризика свог радикалног потеза против естаблишмента, због чега је преузео "мјере предострожности".

Наиме, у строгом краљевству, увреда високог званичника или још горе, рођака владајуће династије, са собом носи застрашујуће посљедице. С обзиром да Саудијском Арабијом и даље владају племенска правила, краљевство се води помоћу консензуса неколико грана краљевске породице, чији чланови потичу од оснивача саудијске државе Абдулазиза ал-Сауда.

Увреда једног од његових рођака, рецимо затварање у затворску ћелију, представља ниподоштавање које би унијело жесток раздор међу саплеменицима. Свака увреда могла би лако да покида везе које држе саудијско племенско друштво. Високе фигуре саудијског друштва имају велику улогу у систему, као и профит, а заузврат пружају своју лојалност помоћу које држава - тачније њихови рођаци на трону - функционишу. Уколико би такав баланс био поремећен, саудијски лидери не би могли да рачунају на помоћ својих рођака која им је преко потребна за наставак ауторитарне владавине.

- Принц није могао да их пошаље у затворску ћелију. И он то врло добро зна. Зато се потрудио да пронађе најдостојанственије рјешење које је могао - рекао је један високи саудијски званичник.

Албулкалек Абдула, пензионисани професор универзитета у УАЕ, рекао је за "Гардијан" да се друштвене норме у Саудијској Арабији урушавају, а да везе које су традиционално повезивале племена и кланове више нису толико јаке.

- Постоји културолошка спремност у Саудијској Арабији за ново доба, у којем ће сви бити третирани једнако. Створила се велика средња класа која се понаша исто као сва средња класа у остатку света. Они су ти који се највише залажу за те промјене, они вуку Саудисјку Арабију у 21. вијек - каже професор.

Младом принцу Салману честитао је и амерички предсједник Доналд Трамп, који је на свом Твитер профилу истакао да има "пуно повјерење у краља и престолонасљедника", као и да су "неки од похапшених музли земљу годинама".

Извор: Блиц