latinica  ћирилица
08/11/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Зашто се Тодорић плаши да му буде суђено у Хрватској?

Оснивач „Агрокора“ Ивица Тодорић написао је на свом блогу да се није скривао и да се у Лондону налази зато што му је у Хрватској угрожена елементарна правна сигурност.

Како је написао, његова адреса, лични и контакти његових адвоката властима су познати још од 10. октобра, и те је податке лично доставио надлежним институцијама и чекао да га позову, преноси Хина.

„Суд, чијем сам се позиву одазвао чисте савјести, сагледао је све аргументе обе стране и одлучио да сам слободан човјек. Судској се одлуци веселим, али као одговоран човјек не могу и не желим да је коментаришем. У Лондону сам јер су ми тешко повријеђена људска права и угрожена елементарна правна сигурност и имам право да се борим против лажи и конструкција којима желе да ме прикажу као човјека који је у супротности са позитивним законима моје државе. То није тако, и то ћу доказати“, написао је Тодорић.

Како је казао, он неће допустити да се политичким декретом „осуди без суђења“ и да се ућутка јер, како је оцијенио, његов говор „смета онима који су му одузели власништво“.

„И те како ћу говорити, јер је слобода говора једно од темељних људских права, ма колико некоме сметала истина. Јавни је говор, па био он понекад и критика, стуб сваког демократског друштва и нико нема право да га ограничава“, рекао је Тодорић.

Тодорић се јуче одазвао позиву лондонске полиције, након чега је ухапшен и одведен пред Вестминстерски суд, који га је ослободио уз кауцију од 100.000 фунти.

Истовремено, одузет му је пасош, а мора да носи и сигурносну наруквицу и да се јавља полицији три пута недјељно.

Сљедеће рочиште заказано је за 10. април 2018. године.

Извор: Танјуг