latinica  ћирилица
08/11/2017 |  08:46 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Трамп допутовао у Кину, главна тема Сјеверна Кореја

Председник САД Доналд Трамп допутовао је у Кину, отпочињући тродневну посјету тој земљи. Високи званичник Бијеле куће изјавио је да ће Трамп тражити да Пекинг прекине финансијске везе са Пјонгјангом и да подржи санкције УН против Сјеверне Кореје.
Си Ђинпинг и Доналд Трамп - Фото: Beta/AP
Си Ђинпинг и Доналд ТрампФото: Beta/AP

Председник САД Доналд Трамп и његов домаћин, кинески предсједник Си Ђинпинг, обишли су данас са супругама Забрањени град у центру Пекинга, на почетку посјете америчког предсједника Кини.

Кинески предсједник је приредио величанствен дочек свом америчком колеги који је данас стигао у Пекинг из Јужне Кореје.

Прије обиласка, Забрањеног града двојица предсједника су попили чај.

Забрањени град из 15. вијека био је царска резиденција током више династија. Комплекс Забрањеног града обично је пун туриста, али је за данашњу Трампову посјету био празан. Трамп, Си и њихове супруге прошетали су се кроз велико и пусто двориште.

Амерички предсједник налази се на азијској турнеји у оквиру које је већ посјетио Јапан и Јужну Кореју а у свим разговорима једна од главних тема је Сјеверна Кореја и њени нуклеарни програми.

Кина у потпуности спроводи резолуције Савјета безбједности УН и испитаће да ли постоје активности које су у супротности са резолуцијама, саопштено је из кинеског Министарства спољних послова.

Портпарол Министарства Хуа Чуњинг је на конференцији за новинаре у Пекингу изјавила да Кина подржава рјешавање нуклеарног питања Сјеверне Кореје кроз разговоре.

Виши званичник Бијеле куће је раније данас изјавио да ће предсједник САД Доналд Трамп током састанка са кинеским предсједником Си Ђинпингом захтијевати од Кине да прекине финансијске везе са Сјеверном Корејом и да се понаша у складу са санкцијама УН. 

Извор:Агенције