latinica  ћирилица
08/11/2017 |  08:41 | Аутор: РТРС

Долари са Теслиним ликом

Милош Златановић, млади графички дизајнер из Врања, који тренутно живи и ради у Чикагу, добио је за редизајн доларских новчаница престижну награду GDUSA ili Graphic Design USA, што је једно од највећих признања које дизајнер може добити у Америци.
Долари са Теслиним ликом (Фото: Behance Milos Zlatanovic / Arhiva) -
Долари са Теслиним ликом (Фото: Behance Milos Zlatanovic / Arhiva)


 GDUSA је 54 године стара организација која се бави промоцијом најбољег професионалног дизајна, а она је у конкуренцији од 10.000 номинованих изабрала Редизајн америчког долара за најбоље брендирање у 2017. години.


 - То је дефинитивно призање које ми пуно значи и које ме мотивише да Америци и цијелом свијету покажем шта знам. На полеђини 100 долара је Теслин торањ. Изум којим је Тесла хтио да бесплатну и бежичну електричну енергију шаље до домова у сваком граду. Када су корпорације увидјеле да то не доноси новац, одмах је прекинуто финансирање и пројекат је пао у заборав. То је дефинитивно један од највећих Теслиних изума - прича Милош за "Блиц".

Мартин Лутер Кинг се нашао на полеђини редизајниране новчанице од 50 долара.

- То је човјек који се борио за једнакост свих људи у Америци. Јако пуно допринио и дефинисао модерну Америку. Сматрам да је заслужио да се нађе на америчкој новчаници. Предња страна 50 долара је инспирисана његовим говоромm "I Have a Dream",  а задња симболише једнакост.

На питање имају ли неку скривену поруку његове редизајниране новчанице Милош одговара:

- Да, мир.

Овај млади човјек пажњу јавности привукао је редизајном динарских новчаница. За редизајн динара на коме су мрки медвјед и бјелоглави суп, Милош је добио сребрну награду од њујоршке издавачке куће "Графис". Те српске новчанице нових 100 и 50 динара, а које су његово графичко рјешење биће одштампани са осталим награђеним радовима из цијелог свијета у престижној књизи "Graphis Design Annual 2018". И то није све. Његов фонт "канибал", наћиће се и у кампањи чувеног "Најкија"!

Извор: Блиц